Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Príplatky za prácu sa čoskoro budú zvyšovať. Stane sa tak v dvoch etapách
Zdielať na

Príplatky za prácu sa čoskoro budú zvyšovať. Stane sa tak v dvoch etapách

BRATISLAVA / Zamestnanci sa príplatkov za nočnú prácu, prácu vo sviatok a cez víkendy pravdepodobne predsa len dočkajú. Sociálni partneri sa dohodli na kompromisnom riešení s tým, že aj samotné zvyšovanie príplatkov prebehne v dvoch etapách.

Po rokovaniach, ktoré trvali niekoľko mesiacov sa sociálni partneri konečne dohodli a vyzerá to tak, že ľudia pracujúci v noci, v soboty, nedele a vo sviatky si prilepšia. Prvé zvýšenie by malo prísť už 1.mája 2018 a ďalšie 1.mája 2019. 

Ľudia, ktorí pracujú v noci si od mája prilepšia o 30% až 35%. Príplatok za prácu vo sviatok stúpne z 50% na rovných 100% z priemernej mzdy. Čo sa týka práce počas víkendu, doteraz za ňu povinné príplatky neboli. Od 1. mája dostanete za prácu v sobotu 25% minimálnej mzdy a v nedeľu až 50%.

"Akceptujeme dnešné rokovanie ako kompromisné, ten celkový dopad ale stále musíme akcentovať, že bude negatívny na priemysel a jednotlivé sektory," hovorí viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov Jozef Karlubík. Dopĺňa ho prezident Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga: "Zatiaľ z hlavy sa nikto z nás neodváži povedať, aký to bude mať dopad na konkrétne oblasti podnikania."

"V kontexte nedostatku pracovných síl a potreby dovážania cudzincov a zamestnancov z tretích krajín na to, aby sa zabezpečila práca na Slovensku sa neobávam, že by vyššie mzdy a príplatky konkurencieschopnosť Slovenska ohrozili," vyjadrila sa viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

Ohrozené sú naopak prídavky aj bonus na dieťa. Viac sa dozviete v archívnej reportáži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy