Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Majiteľ psov, ktoré zabili ornitológa, pozná svoj trest. Okrem toho pozostalej rodine zaplatil 80 tisíc
Zdielať na

Majiteľ psov, ktoré zabili ornitológa, pozná svoj trest. Okrem toho pozostalej rodine zaplatil 80 tisíc

BRATISLAVA / Súd v pondelok rozhodoval o treste pre majiteľa psov, ktorí pred rokom zaútočili na ornitológa pri Devínskom jazere. Mladý muž zraneniam nakoniec podľahol. Na pojednávanie neprišla ani vdova Mária, ani majiteľ psov. Ten si svoju vinu za to, že dostatočne nezabezpečil ohradenie psov,už priznal. Vdove tiež vyplatil nemajetkovú ujmu.

V osudné januárové ráno sa ornitológ Peter vybral k devínskemu jazeru pozorovať vtáctvo. Domov sa ale už nevrátil. Jeho telo našli s množstvom zranení, ktorým podľahol. Na ornitológa totiž zaútočila svorka štyroch vlčiakov. "Útok psov bol podmienený prirodzeným loveckým pudom, nie agresivitou," vyhlásila sudkyňa.

Majiteľ dal vlčiakov utratiť a svoju vinu za to, že nedohliadol na bránu na svojom dvore, odkiaľ svorka ušla, pred súdom priznal a svoj čin úprimne aj oľutoval. Vdove vyplatil nemajetkovú ujmu 80 tisíc eur a aj náklady za pohreb takmer 900 eur. Súd na to pri rozhodovaní o treste prihliadal ako na poľahčujúcu okolnosť.

Majiteľ psov ani vdova Mária sa na súde nestretli, rozhodnutie si v pojednávacej miestnosti vypočuli ich zástupcovia. "Obźalovaný spáchal prečin usmrtenia, za to sa odsudzuje na trest odňatia slobody na dva roky , výkon trestu odňatia slobody sa mu podmienečne odkladá, súd určil skúšobnú dobu v trvaní dva roky," vyslovila rozsudok sudkyňa. Zatiaľ čo obhajca bol spokojný, prokurátorke sa videl byť trest nedostačujúci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy