Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Z vulkánu vyteká láva a chrlí popol. Evakuovali 15 000 ľudí
Zdielať na

Z vulkánu vyteká láva a chrlí popol. Evakuovali 15 000 ľudí

ALBAY / Takmer 15 000 ľudí evakuovali z oblasti okolo sopky, ktorá začala chrliť prach a plyny, z kráteru vytiekla aj láva. Experti upozorňujú, že by sopka Mayon mohla v mohla v blízkej dobe mohutne explodovať.

Sopka Mayon na juhu filipínskeho ostrova Luzon zvýšila aktivitu natoľko, že úrady zvýšili varovanie pre explóziou na tretí stupeň z piatich. Pred možnosťou erupcie varuje na svojich stránkach aj české ministerstvo zahraničných vecí, slovenské zatiaľ varovanie nevydalo. Vulkán v provincii Albay je významným turistickým cieľom. Úrady v súvislosti s jeho aktivitou odporúčajú, aby sa cestovatelia nebezpečným oblastiam vyhýbali a dbali na pokyny miestnej samosprávy.

Filipínsky vulkanologický a seizmologický ústav v pondelok zverejnil informáciu, že pri vrchole sopky sa hromadí magma a láva už začala vytekať z kráteru na svah. Vulkán, ktorý sa týči do výšky 2462 metrov, chrlil popol, žeravé kamene a bahno už v uplynulých dňoch. V nedeľu bolo aj cez mohutný oblak, ktorý sopku zahaľuje, vidno do červena rozpálený kráter. Zrušili už aj lety do a z neďalekého mesta Legazpi, nad ktorým sa sopka týči.

Pri najničivejšej erupcii sopky Mayon v roku 1814 zahynulo 1200 ľudí a prúd vulkanického bahna úplne zničil obec Cagsawa, z ktorej sa zachovala do dnes len ruina kostolnej veže. V máji 2013 zabila erupcia tejto sopky 5 turistov, ktorí nedbali na varovania. Naposledy vybuchla Mayon v roku 2014 a evakuovali vtedy tisíce ľudí.

Úrady vyzvali ľudí, aby sa nezdržiavali v nebezpečnej zóne 6 kilometrov okolo vulkánu. Evakuovaní ľudia vztyčujú pri odchode pri svojich bydliskách veľké biele kríže v nádeji, že ich ochránia. Niektorí ale odmietajú odísť. "Ak vyhlásime štvrtý stupeň výstrahy, budeme musieť pristúpiť k nútenej evakuácii," povedal miestny predstaviteľ Cedric Daep.

Sopka Mayon sa nachádza asi 340 kilometrov juhovýchodne od filipínskej metropoly Manila. Oblasť je známa pestovaním kokosov. Sopka je vďaka svojmu dokonalému kužeľovitému tvaru lákadlom pre turistov napriek tomu, že za posledných 500 rokov päťdesiatkrát vybuchla.

Pozrite si archívnu reportáž k téme:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy