Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
S Ryanairom si už väčšiu príručnú batožinu na palubu nevezmete. Menia pravidlá
Zdielať na

S Ryanairom si už väčšiu príručnú batožinu na palubu nevezmete. Menia pravidlá

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Od pondelka, 15. januára, mení najväčšia európska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanar pravidlá pre prepravu príručnej batožiny. Väčšiu príručnú batožinu si už na palubu lietadla cestujúci nevezmú, jedine ak si priplatia za prioritný nástup.

Ryanair mení pravidlá pre prepravu batožiny príručnej aj podanej na check-in. V prípade príručnej batožiny naďalej ostáva v platnosti možnosť vziať si bezplatne dva kusy. Jeden menší s rozmermi maximálne 35 x 20 x 20 centimetrov, čo môže byť napríklad kabelka alebo taška na notebook, a druhý väčší s rozmermi maximálne 55 x 40 x 20 centimetrov, čo môže byť kufor či cestovná taška spĺňajúca tieto parametre.

Na palubu si už ale bude možné vziať len menší kus. Väčší pôjde bezplatne do podpalubia. Cestujúci ho odovzdajú na "boarding gate" pri nastupovaní do lietadla. Väčšina letov spoločnosti je totiž vypredaná a batožinový priestor na palube nie je postačujúci pre všetku príručnú batožinu. To neraz zdržuje aj odlet, keď sa cestujúci aj personál snažia nájsť miesto pre batožinu.

Väčšiu príručnú batožinu si budú môcť vziať so sebou na palubu po novom už len tí cestujúci, ktorí sa priplatia za prioritný nástup. Cena za príplatok je pre jeden smer letu 5 eur, resp. 6 eur pri zakúpení priamo na mieste najneskôr 3 minúty pred odletom. "Zavedenie nových pravidiel pre príručnú batožinu nás teší, veríme, že zvýši tempo nastupovania na let a eliminuje oneskorenia," vyjadril sa Kenny Jacobs z Ryanairu.

Prepravné podmienky pre príručnú batožinu ostávajú nezmenené. Napriek tomu, že bude umiestnená v podpalubí, vzťahujú sa na ňu podmienky ako na príručnú batožinu a musí prejsť bezpečnostnou kontrolou. Nesmú v nej byť tekutiny balené vo viac, ako 100-mililitrovom obale, ani ostré, či iné zakázané predmety.

Menia sa pravidlá a ceny aj pre podanú batožinu

Od 15. januára znižuje Ryanair poplatok za podanú batožinu zo súčasných 35 eur na 25 eur a zároveň zvyšuje hmotnosť z 15 na 20 kilogramov. Zvýhodnené podmienky ale platia len pri rezervácií vopred.

Pozrite si archívnu reportáž o bezpečnostnom systéme na letisku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy