Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Európski lídri chcú z Únie spraviť svetovú jednotku v oblasti digitalizácie
Zdielať na

Európski lídri chcú z Únie spraviť svetovú jednotku v oblasti digitalizácie

TALIN / V Tallinne sa začal v piatok dopoludnia digitálny summit Európskej únie. Lídri európskych krajín chcú v Estónsku hľadať spôsob, ako urobiť z únie svetového lídra v digitálnej oblasti. Zaoberať sa budú tiež hrozbami, ktorým ľudia, firmy i štáty v kyberpriestore čelia.

"Dnešok bude venovaný predovšetkým tomu, aby sme diskutovali o tom, čo môžeme urobiť spoločne na úrovni EÚ tak, aby Európa nezostala bokom a aby sa stala lídrom v oblasti digitalizácie," povedal novinárom pred začatím summitu český premiér Bohuslav Sobotka.

EÚ podľa neho potrebuje vytvoriť spoločný digitálny trh s voľným pohybom dát, ktoré nie sú osobnými údajmi. "Ak máme čeliť Spojeným štátom, Číne a ďalším rýchlo sa rozvíjajúcim oblastiam, tak je dôležité, aby Európa pokročila v oblasti digitálnych pravidiel," povedal.

Aj podľa šéfa írskej vlády Lea Varadkara je cieľom summitu urobiť z EÚ svetového digitálneho lídra. Premiér krajiny, v ktorej má vďaka nízkym firemným daniam európske sídlo rad amerických internetových spoločností sa ale vyslovil proti zaťažovaniu digitálnej sféry vyššími daňami a byrokratickými obmedzeniami. "Musíme podporovať inovácie. Vyššie zdanenie a viac regulácií riešenie neprinesie," povedal pri príchode na summit.

Britská premiérka Theresa May sa pred začatím summitu vyslovila za spoluprácu v boji proti kybernetickým hrozbám, ktoré podľa nej ohrozujú štáty i firmy, okrem iného aj v bankovom sektore. "Spojené kráľovstvo bude pripravené spolupracovať s európskymi partnermi na vývoji spoločnej kybernetickej bezpečnosti," povedala May, ktorej krajina v súčasnosti rokuje s EÚ o svojom vystúpení bloku.

"Je zrejmé, že rovnako ako fyzická bezpečnosť bola témou 20. storočia, kyberbezpečnosť bude témou 21. storočia," povedal po skončení prvého rokovacieho bloku summitu český štátny tajomník pre európske záležitosti Aleš Chmelař. Kybernetická bezpečnosť je podľa neho kľúčová pre vytvorenie európskeho digitálneho trhu. "Vo chvíli, keď neexistuje jasná dôvera v systém, tak to občania a firmy nemajú tendenciu tak využívať," povedal.

Estónsko ako príklad 

Ďalšou komplikáciou pre vznik spoločného digitálneho trhu je podľa Chmelařa otázka zdanenia, keď niektoré transakcie nie sú zdaňované v štáte, kde sa uskutoční. "Stáva sa to reálnym problémom, ktorý sa týka stále viac štátov," povedal. Lídri EÚ preto dnes rokujú o spôsobe, ako situáciu riešiť. Konečné rozhodnutie sa ale na summite neočakáva.

Sobotka ďalej podotkol, že konanie summitu v Estónsku je príhodné, pretože táto krajina patrí medzi najpokročilejšie v Európe pri zavádzaní digitálnych technológií. Pripomenul, že estónske úrady komunikujú s firmami aj občanmi elektronicky a Estónci môžu voliť na internete. Elektronizácia verejnej správy v Estónsku podľa neho môže byť vzorom pre Česko.

Summit by sa mal zaoberať časovým rámcom až do roku 2025. Prezidenti a premiéri členských krajín majú hovoriť o základných aspektoch budovania európskej digitálnej budúcnosti - od dôvery občanov vlastných krajín, cez zabezpečenie počítačovej a dátovej bezpečnosti, rozvoj elektronickej štátnej správy, až po podporu súvisiaceho priemyslu a ekonomiky.

„Ako chrániť ľudí pred únikom informácií, zneužívaním informácií. Niektorí premiéri otvorene hovorili, že Európa by sa mala chrániť pred nákupom rôznych technologických zariadení, či už ide o Spojené štáty, Čínu, alebo niektoré iné krajiny. Pretože ani pánboh nevie, čo je v týchto zariadeniach. Je záujem mať spoločnú európsku politiku v tejto oblasti," povedal premiér Robert Fico, ktorý sa tiež zúčastnil summitu v Estónsku.

Digitálny trh môže vytvoriť obrovské množstvo pracovných miest. Preto bolo podľa predsedu vlády SR správne, že estónsky premiér takýto summit zorganizoval. „Neočakávajú sa žiadne špeciálne výstupy, išlo skôr o informačný summit, dôležitá bolo štvrtková neformálna večera lídrov EÚ o budúcnosti Únie a dnešné rokovanie V4,“ zdôraznil premiér.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy