Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mamičky, pozor. Overte si, či nepatríte do skupiny matiek, ktoré nemajú nárok na materskú
Zdielať na

Mamičky, pozor. Overte si, či nepatríte do skupiny matiek, ktoré nemajú nárok na materskú

BRATISLAVA / Ako sa zdá, nie všetky mamičky sú si rovné. Kým zamestnaná matka nemá s pridelením materskej podpory problém, samostatne zárobkovo činné matky môžu pri druhom dieťati zistiť, že im štát materskú podporu neprizná.

Všetky matky majú v teoretickej rovine nárok na materský príspevok od štátu, ak splnia dve podmienky. Tou prvou je trvajúce nemocenské poistenie na základe toho, že mala daňové priznanie vyššie ako 5 298 eur a vznikla jej povinnosť platiť nemocenské poistenie. 

Druhou podmienkou je, že tento typ poistenia musí mať minimálne 270 dní počas dvoch rokov pred pôrodom. V praxi sa však samostatne zárobkovo činná mamička, pri druhom alebo pri treťom dieťati, môže zo Sociálnej poisťovne dozvedieť nepríjemnú správu.

"Otvorila som obálku v domnení, že sa dozviem, že mi to vypočítali tak, ako pri prvom dieťati a bola som veľmi nemilo prekvapená, keď som zistila, že nemám nárok. Pocity boli sklamanie, hnev, pocit, že som druhoradý občan štátu," opísala svoje pocity pani Katarína, tehotná mamička na materskej. 

V súvislosti so samostatne zárobkovo činnými matkami nastáva problém pri druhom a ďalšom tehotenstve - teda pri dlhšom období bez príjmu. Zatiaľ čo sa žena s trvalým pracovným pomerom stáva poistenkyňou štátu, žena s dočasnou pracovnou zmluvou či živnostníčka ňou nie je. 

Ministerstvo práce aj Sociálna poisťovňa tvrdia, že živnostníčky majú rovnaké práva, len si to musia ustrážiť a priplácať si poistné. "Ani mamička, ktorá minulý rok nezarábala, nebola povinne poistená, nespĺňa podmienku 270 dní sa nemusí báť, ak si ustráži veci a v čase, keď jej končí povinné poistenie, sa prihlási na dobrovoľné," uvádza Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. 

Dotknuté rodiny tvrdia, že ide o nespravodlivé delenie mamičiek. "Ja si myslím, že si ako matky zaslúžime mať rovný prístup od štátu," skonštatovala pani Katarína.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy