Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po demisii Plavčana určí prezident ministerkou školstva Gabrielu Matečnú
Zdielať na

Po demisii Plavčana určí prezident ministerkou školstva Gabrielu Matečnú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska prostredníctvom svojej stránky oznámil, že po prijatí demisie súčasného ministra školstva Petra Plavčana určí novou ministerkou školstva Gabrielu Matečnú. Tá je v súčasnosti ministerkou pôdohospodárstva.

Vo štvrtok o 11.00 hodine podá minister Plavčan v Prezidentskom paláci prezidentovi svoju demisiu. Ako na svojej stránke informoval prezident, ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu sa zatiaľ stane Gabriela Matečná. Spravovať veci ministerstva školstva bude od 1. septembra. "Bude to len dočasné vedenie školstva, kým naozaj SNS tam nenominuje ministra, ktorý bude zodpovedný za vedenie celého rezortu. Už je známe meno? Nie, ešte nie je známe meno a určite sa ho dozviete," reagovala Matečná. 

Prezident dostal 22. augusta list od ministra školstva Petra Plavčana, v ktorom písal, že podáva k 31. augustu demisiu. Kiska následne očakával oficiálny návrh predsedu vlády na vymenovanie nového ministra školstva.

Plavčan avizoval svoju demisiu už 17. augusta. Vyhlásil, že to, čo sa dialo v posledných dňoch, prekročilo všetky medze. Predseda vlády Robert Fico v stredu 16. augusta uviedol, že Plavčan by mal skončiť vo funkcii. Fico tiež požiadal predsedu SNS Andreja Danka, aby predložil návrh na nového ministra školstva, a to v čo najkratšom čase. Dôvodom podľa Fica bolo, že udalosti, ktoré sa stali na ministerstve školstva, vyvolávajú pochybnosti v očiach verejnosti, či to vláda myslí s bojom proti netransparentnému a korupčnému správaniu vážne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy