Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Frešo: Prímestská a mestská doprava by mala byť v Bratislavskom kraji zadarmo
Zdielať na

Frešo: Prímestská a mestská doprava by mala byť v Bratislavskom kraji zadarmo

BRATISLAVA / Cestovanie prímestskou a mestskou hromadnou dopravou v Bratislavskom kraji by poďla župana Pavla Freša mohlo byť úplne zadarmo. Má to jednu podmienku a to nahlásený trvalý pobyt v Bratislavskom kraji.

V súčasnosti v autobuse, či električke cestujúci zaplatia za 15 minútový lístok 70 centov a za hodinový lístok 90 centov. V prípade lístka cez sms, to je 70 minút za 1,30 eur. Župan Pavol Frešo chce akékoľvek poplatky za cestovanie v hromadnej doprave zrušiť.

Cesta autobusom, trolejbusom, električkou a dokonca aj vlakom by podľa tohto formátu bola v Bratislavskom kraji úplne zadarmo. Ale iba pre tých, ktorí by tu mali nahlásení trvalý pobyt. "Štvrtina až tretina ľudí v tomto kraji nie je prihlásená, hoci tu žijú a pracujú," hovorí Frešo. V číslach ide o približne 250 až 300 tisíc ľudí, na ktorých mesto prichádza o podielové dane. 

"Tým, že vzniknú zvýšené daňové príjmy sa pokryje výpadok z cestovného," pokračuje župan. Za rok sa v celom Bratislavskom kraji predajú cestovné lístky za viac ako 36 miliónov eur. Túto stratu by podľa plánu zaplatili desiatky tisíc ľudí, ktorí by si tu pobyt prihlásili.

Analytik je skepticý

"Ak budeme mať dopravu zadarmo v terajšej kvalite, tak žiadnym spôsobom nespravíme to, aby ľudia z áut prešli na hromadnú dopravu," domnieva sa dopravný analytik Jozef Drahovský. Skúsenosť ale vraví, že by dopravu zdarma využilo až 90 percent ľudí. Podobný pokus sa už uskutočnil v hlavnom meste Estónska Tallinne a skončil podľa Freša úspešne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy