Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Učitelia odmietli podpísať Ficovo memorandum. Chcú mať zadné vrátka
Zdielať na

Učitelia odmietli podpísať Ficovo memorandum. Chcú mať zadné vrátka

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vláda ponúkla učiteľom zvyšovanie platov o 6 percent v určitých časových intervaloch. Ako znak akceptovania tejto dohody mali učitelia podpísať memorandum o neštrajkovaní.

Učiteľské odbory v stredu po rokovaní oznámili, že Ficov návrh neakceptujú a memorandum nepodpíšu.Rada odborového zväzu pozitívne vníma, že sa zamestnancom v školstve budú zvyšovať platy o 6 percent od 1.9.2017, avšak "s ohľadom na stúpajúcu mieru inflácie a pozitívny výhľad slovenskej ekonomiky sa zástupcovia zamestnancov odmietajú vopred vzdať svojho ústavného práva každoročne vyjednávať o možnosti dohodnúť lepšie pracovné a platové podmienky," píše sa vo vyhlásení Rady Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. 

Keďže memorandum bolo odmietnuté, zvýšenie platov učiteľov k 1. septembru je neisté. 

Toto rozhodnutie sa pozdáva aj Iniciatíve slovenských učiteľov (ISU), ktorá v minulom roku organizovala niekoľko nátlakových akcií za navýšenie peňazí do školstva. Vláda ich však k rokovaniam neprizvala a s odborovými zväzmi si nie vždy rozumeli.

Čakajú na vládu

"Vítame toto rozhodnutie, veríme, že odborový zväz konečne začne naplno presadzovať požiadavky ktoré sú v deklarácii z roku 2016," povedal Vladimír Crmoman z ISU. 

Premiér a vláda sa za týchto okolností nemusia cítiť byť zaviazaní k plneniu záväzku a v takom prípade učitelia nedostanú naviac ani cent.

"To by bol nešťastný krok zo strany vlády a premiéra Fica," myslí si predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek. 

Pokiaľ by odborové zväzy na vládu zatlačili, ISU ich v tom podporí, ale nie je si istá, či by išla do nátlaku len sólo.

"O tom sa musíme rozhodovať," doplnil Crmoman. 

O navýšení platov sa viedli rokovania už pred nástupom tretej vlády Roberta Fica. Prvý návrh hovoril o navýšení 25 % k septembru 2017 a v ďalších troch rokoch zakaždým o 10. Napokon sa dopracovali k návrhu 6% každým rokom, ale za podmienky podpisu memoranda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy