Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na trhu sa objavili ďalšie potraviny so škodlivým fipronilom
Zdielať na

Na trhu sa objavili ďalšie potraviny so škodlivým fipronilom

BRATISLAVA / V rámci cielenej kontroly potravín zameranej na slepačie vajcia, hydinové mäso a výrobky z vajec dodaných z iných členských krajín EÚ našli slovenskí potravinoví inšpektori dva výrobky obsahujúce nadlimitné množstvo fipronilu.

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) vykonali v jednej z prevádzok odber vzoriek potravín. Po analýze identifikovali dva produkty so zistenou prítomnosťou zvyškov pesticídu fipronil. Oba produkty pozastavili a stiahli z trhu. 

Objavil sa v dvoch produktoch

V prvom prípade išlo o produkt "Vaječná melanž tekutá pasterizovaná" s dátumom spotreby 21. septembra 2017 a šaržou L 6183-0. Krajinou pôvodu je Nemecko. V druhom prípade išlo o produkt "Vaječný žĺtok tekutý á 10 kg" s dátumom spotreby 2. septembra 2017 a šaržou 6191-0. Krajinou pôvodu bolo opäť Nemecko. Zaujímavé je, že spoločnosť, v ktorej skladoch inšpektori našli nevyhovujúce vaječné produkty, na svojej stránke uvádza, že ich ponúka v rámci projektu Bezpečné vajcia. 

Nezávadnosť produktov im totiž podľa slov výkonného riaditeľa garantuje výrobca, s ktorým pracujú už 15 rokov. "Disponovali sme aj prehláseniami, že ich vaječné melanže s touto kauzou nesúvisia, takže o to nás to viac prekvapilo. Ale nemyslím si, že je to problém len tohto výrobcu. Problém je niekde na začiatku. Na belgických, alebo holandských farmách," informuje riaditeľ spoločnosti Roman Korýtko. 

Intenzívnejšie kontroly 

"Po prepuknutí kauzy s holandskými vajciami obsahujúcimi pesticíd fipronil sme sa rozhodli zintenzívniť kontroly bezpečnosti potravín pochádzajúce z iných krajín," uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Všetkým dodávateľom potravín odporúča, aby stavili na overené produkty od overených dodávateľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy