Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vypínajú klimatizáciu v MHD? Zisťovali sme, ako je to na Slovensku v mestskej i medzimestskej autobusovej doprave
Zdielať na

Vypínajú klimatizáciu v MHD? Zisťovali sme, ako je to na Slovensku v mestskej i medzimestskej autobusovej doprave

Na našu redakciu sa obrátila diváčka, ktorá tvrdí, že s vypnutou klimatizáciou jazdia autobusy aj u nás

BRATISLAVA / V susednom Česku sa v médiách pretriasa škandál okolo autobusov, v ktorých vodiči klimatizáciu v týchto horúčavách vypínajú, lebo údajne šetria naftou. Na našu redakciu sa obrátila diváčka, ktorá tvrdí, že s vypnutou klimatizáciou jazdia autobusy aj u nás. My sme zisťovali, ako je to na Slovensku v mestskej i medzimestskej autobusovej doprave. Šetria naši vodiči naftou na úkor cestujúcich?

Podobnú skúsenosť s autobusmi bez zapnutej klimatizácie a dusenie sa vo vlastnej šťave majú aj cestujúci na Slovensku. Cestujúci tvrdia, že sa s vypnutou klimatizáciou v autobusoch MHD stretávajú často. "Bola som svedkom, ako niektorým ľuďom prišlo zle, naozaj to nezvládali. Tak mi napadla otázka, že či sú na to nejaké pravidlá, normy, či tá klimatizácia musí byť zapnutá a či sa to kontroluje a dá nejako sankcionovať," pýta sa cestujúca. 

Na bratislavskom magistráte sme sa dozvedeli, že zhruba len polovica autobusov MHD má klimatizáciu nainštalovanú."Všetky tieto vozidlá sú označené piktogramom. Ak všetko dobre pôjde, tak v roku 2022 by mal mať DP vo svojom vozovom parku už 100% klimatizovaných autobusov, 95% trolejbusov a 82% električiek," objasňuje hovorca magistrátu mesta Bratislava Peter Bubla. 

Napriek tomu sa cestujúci stretávajú s autobusmi, kde klimatizácia zapnutá nie je. V niektorých prípadoch môže ísť o poruchu. "Zaznamenávame ich najmä v prípade starších vozidiel," dodáva Bubla. Čo ale u novších, nie je tam snaha šetriť naftou podobne ako v Česku? "DP Bratislava nikdy nevydal príkaz o šetrení pohonných hmôt na úkor používania klimatizácie," tvrdí hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová. Pokiaľ v autobuse MHD nie je zapnutá klimatizácia napriek tomu, že ju má, môžete sa obrátiť s problémom na vodiča, alebo priamo na DP.

Medzimestská autobusová doprava 

No a ako je to medzimestskej autobusovej doprave? "Naše autobusy aj v regionálnej aj v komerčnej doprave sú všetky klimatizované," konštatuje hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová. Od vodičov požadujú, aby autobus bol vychladený už pred začiatkom jazdy.

"Určite netlačíme na vodičov, aby za každú cenu dbali na tú spotrebu, aj keď to je dôležité," hovorí Vozárová. Cestujúcim v oboch prípadoch dopravy odporúčajú, aby pri zapnutej klimatizácii neotvárali okná, pretože vtedy je neúčinná a môže sa javiť akoby bola vypnutá.

Magistrát zvýši po útoku bezpečnosť v MHD. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy