Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rukojemník štátu? Zamestnať sa nemôže, hrozil mu život na ulici a pritom za všetko môže administratívna chyba
Zdielať na

Rukojemník štátu? Zamestnať sa nemôže, hrozil mu život na ulici a pritom za všetko môže administratívna chyba

Keď prišiel o prácu, do evidencie uchádzačov ho nezaradili, lebo v obchodnom registri figuruje ako člen predstavenstva zaniknutého družstva.

VÝRAVA / Stal sa rukojemníkom štátu. Tak opisujú miestni situáciu 59-ročného Františka z Výravy. Keď prišiel o prácu, do evidencie uchádzačov ho nezaradili, lebo v obchodnom registri figuruje ako člen predstavenstva poľnohospodárskeho družstva. To pritom už desiatky rokov neexistuje, lenže v očiach úradov je muž stále agropodnikateľom. Nemá pritom ani kde bývať, preto sa uchýlil v hasičskej zbrojnici. Veci sa pohli, až keď sme sa o prípad začali zaujímať.

59-ročný František Breza prišiel o robotu presne pred rokom. Chcel sa preto zaevidovať na úrade práce. "Oni dali ten papier, že nemôžu ma zaregistrovať, lebo som podielnikom družstva JRD Beskyd Výrava. Družstvo neexistuje už pomaly 20 rokov," vysvetľuje Breza. Družstvo vzniklo v 1972 a bol členom predstavenstva. V roku 1993 bol na družstvo vyhlásený konkurz. Ten bol ešte v roku 2001 zrušený, a to z dôvodu, že majetok družstva nepostačoval na náhradu trov konania. Družstvo však v obchodnom registri v figurovalo stále.

"Je tam asi sedem nebožtíkov, ktorí sú vedení ako podielnici v obchodnom registri. Ľudia, ktorí nežijú 10 rokov," konštatuje Peter Gibala, ktorý pomáha nezamestnanému. "Podľa zákona platí, že súd, ktorý vykonával konkurz, je povinný registrovému súdu oznámiť skutočnosť, že bol konkurz zastavený," objasňuje advokát Milan Ficek. 

Košický krajskú súd uznesenie o zrušení konkurzu zaslal ešte v roku 2001 príslušnému prešovskému registrovému súdu a ten adresoval družstvu prostredníctvom správcu konkurznej podstaty túto výzvu: "Aby podal návrh na výmaz družstva z obchodného registra, doložením právoplatným uznesením Krajského súdu Košice zo dňa 2. 7. 2001, dokladom o zabezpečení archivácie písomností družstva a uhradeným súdnym poplatkom," informuje o výzve hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

A tu sa to zastavilo

Návrh na výmaz družstva súdu doručený nebol. Že je to problém, zistil František až po 18-tich rokoch po nezaevidovaní na úrade. Bez práce a bez príjmu nemohol platiť za byt. Na čas bol bez strechy nad hlavou.

59-ročný František Breza býva v hasičskej zbrojnici. Nemá ani vodu, ani elektrinu a je odkázaný na pomoc dobrých ľudí. "Druhý človek troška labilnejší nájde konár a si to hodí. A toľko má peňazí, koľko mu ja dám. Moja žena mu perie, varí, u nás sa kúpe," hovorí Gibala. 

Podal žiadosť o výmaz

Na prešovský okresný súd podal ešte v septembri minulého roka žiadosť o výmaz družstva z obchodného registra. "V uvedenom konaní požiadal registrový súd príslušný Krajský súd v Košiciach o zaslanie právoplatného rozhodnutia o zrušení konkurzu na majetok úpadcu, na základe ktorého vykoná registrový súd výmaz uvedeného družstva z OR SR," dodáva Ivana Petrufová. 

"Okresný súd Prešov nie je schopný ma vymazať z obchodného registra. To už je rok," poznamenal Breza. "Je to neuveriteľné, vlastne on je rukojemník štátu. Bohužiaľ, nič sa nedeje, ďalej už nevieme, čo máme robiť," tvdí Gibala. Napriek tomu má tento príbeh dobrý koniec. To, čo bolo nemenné 18 rokov, sa po našom záujme o prípad vyriešilo za pár dní. Družstvo je už z obchodného registra vymazané.

Manželku mal surovo napadnúť a chcieť ju utopiť. Muž na súde žiadal vypočuť aj policajtov. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy