Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Desaťtisícom Slovákov hrozí riziko exekúcie
Zdielať na

Desaťtisícom Slovákov hrozí riziko exekúcie

BRATISLAVA / Slovákov strašia spotrebiteľské úvery, ktoré sa stále častejšie dostávajú do rúk aj menej solventným klientom. Národná banka v tejto súvislosti varuje pred ohrozením stability na finančnom trhu a chystá sa posvietiť si aj na tento druh pôžičiek.

Finančné domy zariskovali kvôli nižším ziskom. Podľa Národnej banky Slovenska sa tak k úveru dostanú aj tí, u ktorých nie je zrejmé, či budú mať v budúcnosti na splácanie. Ide však o nebezpečný jav, keďže do dlhovej pasce sa týmto spôsobom môžu chytiť desaťtisíce Slovákov. 

Len vlani si v našim bankách požičali vyše miliardy eur, z čoho takmer tretinu tvorili spotrebiteľské úvery. Vlani ich však nedokázalo splácať takmer deväť percent ľudí. A toto číslo bude rásť. "Banky s tým počítajú. Myslím si, že ak ide o miernu delikvenciu, omeškanie o pár dní, nemajú s tým banky problém. Pokiaľ sa ale úvery dostávajú do nesplácania niekoľko mesiacov, má s tým banka viac nákladov ako skutočných výnosov," povedal analytik portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.

Podobne ako pri hypotékach sa ďalšej regulácii nevyhnú ani spotrebiteľské úvery. V opačnom prípade by mohla prasknúť ďalšia bublina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy