Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ministerstvo školstva nás môže pripraviť o stovky miliónov eur, tvrdia odborníci
Zdielať na

Ministerstvo školstva nás môže pripraviť o stovky miliónov eur, tvrdia odborníci

Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva nás môže pripraviť o stovky miliónov eur. Tvrdia to odborníci na eurofondy, ktorí varujú, že si rezort neplní svoje záväzky pri rozdeľovaní peňazí na vedu a výskum. Na vyhodnotenie svojich žiadostí pritom podnikatelia čakajú už skoro rok. Ministerstvo sa bráni, že je všetko v poriadku.

"Sme štvrtý rok nového programovacieho obdobia a z operačného programu máme k dnešnému dňu vyčerpané plus-mínus dve percentá!" hovorí Tibor Gregor, výkonný riaditeľ z Klubu 500. 

Veda a výskum patria medzi top priority tejto vlády. Štát neustále plače, že na to potrebuje a chce minúť obrovské množstvo peňazí. A keď prídu, nevie ich minúť, tvrdia odborníci.

Pred rokom vypísalo ministerstvo školstva výzvu na podporu priemyselných výskumno vývojových centier. Jednoducho povedané, prepojenie výskumu, vedy a podnikateľov.

"Niekoľkokrát, najprv vyhlásilo výzvu, potom ju zrušilo, potom ju opätovne vyhlásilo, na niekoľko etáp dožadovali dokumenty od žiadateľov, čo je neprípustné," myslí si odborník na eurofondy Ján Rudolf. 

Práve podnikatelia na túto výzvu čakali roky. Ministerstvo zavalili žiadosťami o sumy do 5 miliónov eur na svoje projekty. A práve na toto sa ministerstvo odvoláva.

"Výskumná agentúra potrebovala viacej času na to, aby mohla všetky tie došlé projekty vyhodnotiť a aby skutočne každému venovala dostatočnú pozornosť,"  vysvetľuje hovorkyňa ministerstva školstva, Ivana Skokanová. 

Ministerstvo požiadalo európsku komisiu o predĺženie lehoty. Tým pádom je všetko v súlade s pravidlami.

"Všetky tieto podmienky boli v rámci podmienok Európskej únie," hovorí Skokanová. 

Podľa odborníka sú to výhovorky

"Načo sa vyhovárajú. Majú konať a nie rozprávať, že všetko je v súlade alebo nie je v súlade. To sú všetko taľafatky! Ale pravda je taká, že nie je schopná SR čerpať eurofondy, pretože má neschopných úradníkov," myslí si Rudolf.

Nervózni sú už ako podnikatelia, tak inovátori aj vedci. Česi tento proces začali už v roku 2014.

"Už teraz nechcem komentovať koho vinou, ale dostávame sa do časového stresu, ktorý určite z pohľadu čerpania fondov nie je dobrý," vysvetľuje predseda SAV, Pavol Šajgalík. 

"Až do konca minulého roku sa všetky kapacity sústredili na uzatvorenie predchádzajúceho programového obdobia, takže aj z toho titulu môžu prameniť nejaké pocity, že sme v nejakom extrémnom omeškaní," ozrejmuje Peter Pellegrini. 

"Je neprípustné, aby žiadatelia rok od vyhlásenia výzvy čakali na výsledky," dodáva kriticky Rudolf.

Teraz je otázne, či podnikatelia ešte vedia oprášiť svoje rok čakajúce projekty a vyčerpať schválené sumy do konca tohto roka. Ak nie, môžeme nenávratne prísť o 300 miliónov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy