Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Matky žiadajú docenenie svojej práce počas rodičovskej, ministerstvo sľubuje zvýšenie príspevku
Zdielať na

Matky žiadajú docenenie svojej práce počas rodičovskej, ministerstvo sľubuje zvýšenie príspevku

BRATISLAVA / Mamička alebo učiteľka v jasliach? Slovenským matkám sa nepáči, že štát prispieva na jasle vyššou sumou peňazí ako ženám, ktoré sa o deti starajú doma. A tak predstavili politikom svoje požiadavky.

Mnohé rodiny si z pochopiteľných a objektívnych dôvodov volia jasle a podľa mamičiek je správne, že ich štát podporuje. Na druhej strane však finančne znevýhodňuje rodiny, kde matka zostane s dieťaťom doma. Kým na zariadenia pre deti vo veku do troch rokov dáva štát až 280 eur, rodičovský príspevok predstavuje 213 eur a 20 centov. "Vnímame to tak, že mamička je ocenená na mínus 66,80. V tom my máme diskrimináciu, že mamička dostane menej ako jasle," myslí si Renáta Ocílková, predsedníčka OZ Ženy ženám.


Príspevok štátu na starostlivosť o dieťa vo výške 280 eur predstavuje podľa ministerstva práce priemernú sumu, ktorú platia matky súkromným a štátnym zariadeniam pre deti vo veku do 3 rokov. To však neznamená, že rezort práce tieto peniaze aj reálne prepláca. "V priemere je táto suma nižšia, ako je súčasných 213 eur 20 centov," hovorí Michal Stuška, hovorca MPSVaR SR.

Ministerstvo prisľúbilo, že  k zvýšeniu rodičovského príspevku príde ešte v tomto volebnom období, zrejme to však nebude dorovnanie k príspevku štátu na starostlivosť o dieťa.

Mamičky žiadajú vládu o 4 veci:

1. Zvýšiť rodičovský príspevok aspoň na úroveň príspevku na jasľovú starostlivosť o dieťa 280 eur, ideálne ešte viac.
2. Znížiť daňovo-odvodové zaťaženie rodín s deťmi.
3. Zastaviť štátne kampane cielené na zvyšovanie zamestnanosti matiek malých detí, tj. na odtŕhanie detí od mám v ranom veku. Ušetrené peniaze navrhujú investovať do podpory matiek starajúcich sa o deti na rodičovskej „dovolenke“, na podporu čiastočných úväzkov po skončení rodičovskej “dovolenky”, či do rozvoja škôlok, ktorých je stále nedostatok.
4. Doceniť celodennú obetavosť a starostlivosť matiek o malé deti zo strany štátu. Začať môžu premenovaním materskej a rodičovskej „dovolenky“ na materský a rodičovský „úväzok“. Možno je to len jedno slovo, ale veľa vypovedá o tom, ako štát vníma prínos matiek pri výchove ďalšej generácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy