Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko podpísalo prihlášky na ZOH a ZPH do Pjongčangu 2018
Zdielať na

Slovensko podpísalo prihlášky na ZOH a ZPH do Pjongčangu 2018

BRATISLAVA / Slovensko v stredu predpoludním podpísalo prihlášky na budúcoročné XXIII. zimné olympijské hry a XII. zimné paralympijské hry do kórejského Pjongčangu.Ázijská krajina bude hostiť spomenuté podujatia vo februári resp. marci 2018. V bratislavskej rezidencii veľvyslanca Kórejskej republiky na Slovensku prihlášky podpísali prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel a predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš a kórejský veľvyslanec Taero Lee.

Za športovcov boli na slávnostnom akte prítomní biatlonová olympionička Paulína Fialková a štvornásobný paralympijský víťaz v zjazdovom lyžovaní zrakovo znevýhodnených Jakub Krako. Obaja mali v uplynulej sezóne možnosť vyskúšať si olympijské a paralympijské športoviská priamo v Pjongčangu.

XXIII. zimné paralympijské hry sa uskutočnia v termíne 9. - 25. februára 2018, od 9. do 18. marca prídu na rad XII. zimné paralympijské hry. Medzinárodný olympijský výbor aj Medzinárodný paralympijský výbor rozoslali pozvánky do jednotlivých krajín presne rok pred slávnostným otvorením športových podujatí. Národné olympijské, resp. paralympijské výbory z celého sveta majú tri mesiace na potvrdenie svojich prihlášok.

"Po prvý raz pôjdem na olympiádu vo funkcii prezidenta SOV, preto pociťujem v tejto chvíli veľkú zodpovednosť. Z predošlých zimných hier vo Vancouveri 2010 aj v Soči 2014 sa slovenská výprava vrátila domov s medailovým ziskom a bol by som rád, keby sme v tejto tradícii pokračovali. Predovšetkým naše dámy zimných športov - dvojnásobná olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová a elitné svetové slalomárky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová, ale aj snoubordistka Klaudia Medlová a biatlonistka Paulína Fialková - majú výkonnostný potenciál, ktorý nás napĺňa nádejou na olympijský úspech," povedal prezident SOV Anton Siekel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy