Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
IT odborník: Je jednoduchšie ukradnúť bankomat ako manipulovať s údajmi
Zdielať na

IT odborník: Je jednoduchšie ukradnúť bankomat ako manipulovať s údajmi

BRATISLAVA / Výpis z osobného účtu dvoch čelných predstaviteľov Smeru v rukách opozície nie je jediná veľká kauza posledných dní. V Českej republike riešia únik osobných údajov až 1 a pol milióna klientov mobilného operátora. Jeden zo zamestnancov ich ukradol a predával ďalej.

Napohľad dva úplne odlišné prípady majú jedného spoločného menovateľa - zamestnanca s prístupom k citlivým údajom, ktorý sa ich rozhodol použiť inak.

Čo je vyšší záujem?

Zamestnanec českého Telekomu ako obchodný artikel, zamestnanec slovenskej banky ako dôkaz proti dvom čelným predstaviteľom politickej strany Smer v kauze Bašternák. 

Porušenie bankového tajomstva vo "vyššom záujme" je v niektorých krajinách pred súdom poľahčujúcou okolnosťou. Slovenský zákon sa na okolnosti nepýta.

"Nemožno sa na to pozerať tak, že je to pod určitým verejným záujmom. Tam by sme sa mohli opýtať, čo je vlastne verejný záujem," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Trestný čin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva sa trestá od troch do dvanástich rokov.

Údaje tretej strane

Banka, ani jej zamestnanec nesmie poskytnúť údaje klienta bez jeho súhlasu žiadnej tretej osobe ani inštitúcii. Výnimkou je iba finančná správa a orgány činné v trestnom konaní.

Ak máte podozrenie, že sa informácie o vašich financiách dostali do nesprávnych uší alebo rúk, môžete sa obrátiť na Národnú banku Slovenska (NBS). "Národná banka Slovenska od začiatku tohto roka obdržala päť podnetov, čo sa týka bankového tajomstva a nie všetky z nich boli opodstatnené," uviedla hovorkyňa NBS Martina Solčányiová

Ako sú chránené údaje

Špecialista na internetovú bezpečnosť tvrdí, že zamestnanec s oprávneným prístupom sa k údajom síce dostane, ale ak ich zneužije, banka, sa v sekunde dostane k nemu. Moderné systémy totiž zaznamenávajú  každého, kto do nich nahliada.

Vypátrať páchateľa je preto väčšinou iba otázka veľmi krátkeho času. "Je jednoduchšie ukradnúť bankomat, ako manipulovať s údajmi klientov," uviedol IT špecialista Peter Mihálik.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy