Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zamestnanec T-Mobilu ukradol a predal osobné údaje 1,5 milióna zákazníkov
Zdielať na

Zamestnanec T-Mobilu ukradol a predal osobné údaje 1,5 milióna zákazníkov

PRAHA / Jeden zo zamestnancov mobilného operátora T-Mobile v Česku ukradol starostlivo strážené osobné údaje približne 1,5 milióna klientov tejto spoločnosti a predával ich ďalej. Zistil to denník Mladá fronta DNES.

Inkriminovaného zamestnanca chytili, únik zákazníckych dát už vyšetruje polícia. Spoločnosť T-Mobile nevie, koľkých klientov sa krádež týka, uviedla hovorkyňa tohto operátora Martina Kemrová.

Podľa spravodajského portálu uvedeného denníka iDNES.cz však ide o najväčší únik dát svojho druhu v histórii Česka.

Krádež v Británii

Pred siedmimi rokmi vyniesol zamestnanec britskej pobočky T-Mobilu údaje niekoľkých tisícok zákazníkov a poskytol ich konkurencii; stanica BBC vtedy informovala o najväčšom úniku dát v dejinách krajiny.

Operátor nechce prezradiť, či český zamestnanec predával iba mená, telefónne čísla, e-mailové adresy alebo ešte citlivejšie údaje, napríklad čísla bankových účtov klientov.

Bol prepustený

"Hneď ako sme vďaka dôkladným bezpečnostným mechanizmom zistili, že došlo k stiahnutiu zákazníckych dát, zasiahli naši bezpečnostní experti. Prípad sme odovzdali polícii, zamestnanec bol okamžite prepustený, dáta sú späť v majetku našej spoločnosti," uviedla Kemrová s tým, že prípad sa vyšetruje, preto firma nemôže poskytnúť podrobnejšie informácie.

Prípad vyšetruje Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu, čo znamená, že je vážny, tvrdí Mladá fronta DNES.

Český T-mobile mal problém aj pred tromi rokmi. A to s hackermi. Kolabovali vtedy internetové stránky veľkých firiem aj operátori. Viac vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy