Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Asistent poslanca SaS si mal pozrieť účty Kaliňáka a Počiatka, zatkli ho
Zdielať na

Asistent poslanca SaS si mal pozrieť účty Kaliňáka a Počiatka, zatkli ho

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra zadržala v piatok 10. júna popoludní asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý pracuje v Tatrabanke. Stalo sa to potom, čo zaznamenali, že si pozrel účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. O incidente informoval Denník N.

Rajtárovho asistenta Filipa Rybaniča prepustili zo zaistenia v sobotu nadránom, urobili mu aj domovú prehliadku. Zaistili viacero jeho vecí. 

Denník N má údaje o oboch účtoch. Vyplýva z nich, že ministrovi Kaliňákovi prišli v roku 2014 na účet dve platby od spoločnosti B.A.Haus, v ktorej bol do októbra 2013 konateľom Ladislav Bašternák. 

V čase policajného vyšetrovania Bašternákových vratiek DPH ho vo funkcii konateľa vystriedal Marek Turčan. Ten kedysi pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom.

Kaliňák mal podľa Denníka N obdržať spolu 260 tisíc eur ako splátku pôžičky. Poslednú platbu obdržal 2. mája tento rok. Z údajov, ktoré má Denník N k dispozícii, vyplýva, že podobné prevody mal v minulosti aj exminister financií a dopravy Ján Počiatek. Peniaze mu chodili na účet v čase, keď bol vo firme Bašternák.

Kaliňák: evidentný trestný čin

Kaliňákov hovorca Ivan Netík uviedol, že minister vnútra Robert Kaliňák bol informovaný, že asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára, sa z pozície zamestnanca komerčnej banky vlúpal a manipuloval s jeho bankovým účtom za účelom posunutia informácií poslancovi Rajtárovi a novinárom týždenníka Trend a Denníka N.

"Asistent poslanca je obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Minister vnútra takéto konanie, ktoré je veľmi nebezpečné a je evidentným trestným činom, odmieta. Je za hranicou akceptovateľnosti, že sa politická strana v spolupráci s niektorými novinármi neštíti v rámci politického súboja spáchať trestný čin,” napísal Denníku N Netík.

K prevodom sa nevyjadril

K prevodom sa Kaliňák podľa denníka nevyjadril. Neodpovedal denníku na otázky, o aké pôžičky išlo, či pri týchto transakciách prišiel do obchodného styku aj s Bašternákom a či to malo vplyv na to, že polícia poriadne nevyšetrila Bašternákove podozrivé nadmerné odpočty DPH.

“Konštrukcie, s ktorými vo svojich otázkach Denník N a týždenník Trend pracujú, sú nepravdivé. Minister vnútra Robert Kaliňák nikdy neprijal žiadne peniaze od osoby pána Bašternáka ani od firiem pána Bašternáka či už priamo alebo sprostredkovane,” napísal ďalej pre Denník N Netík.

Denník N zároveň pripomína, že Kaliňák, ktorý pre kauzu Bašternák tento týždeň čelil v Národnej rade SR opozičnému pokusu o odvolanie, sám pred niekoľkými dňami zverejnil daňové tajomstvo, keď na tlačovej besede vyhlásil, že Bašternákovi bola vyplatená vratka aj za vlády Ivety Radičovej v hodnote 3,6 milióna eur. Daňové tajomstvo týkajúce sa firiem Igora Matoviča zverejnil pred voľbami aj premiér Robert Fico.

SaS: je to vlastenecký akt

Strana Sloboda a Solidarita zvolala na pol piatu tlačovú konferenciu, na ktorej bol okrem Jozefa Rajtára a predsedu strany Richarda Sulíka a Alojza Baránika aj Daniel Lipšic. 

"Vyzývam špeciálneho prokuratúra Dušana Kováčika, aby na výpoveď môjho asistenta Filipa Rybaniča, nazeral ako na akt vlastenectva," uviedol na tlačovke Rajtár. Podľa Rajtára bol Rybanič vystavený pri vyšetrovaní nátlaku. Priebeh zadržania ako aj ostatné informácie o vyšetrovaní, prítomní nechceli hovoriť.

Daniel Lipšic tvrdí, že Rybaničove zadržanie len potvrdilo podvody. "Polícia pod vedením Kaliňáka potvrdila pravosť týchto prevodov," uviedol Daniel Lipšic.

Fico by mal odvolať Kaliňáka

Premiér Robert Fico by mal okamžite odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Vyhlásil to dnes na brífingu predseda strany SaS Richard Sulík. Podľa SaS existuje podozrenie na existenciu prevodov z firmy spájanej s podnikateľom Ladislavom Bašternákom na účet ministra vnútra.

V súvislosti s týmto prípadom strana spája aj obvinenie asistenta poslanca Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča. Ten čelí obvineniu z porušenia bankového tajomstva.

Pozrite si priložené video:

Najčítanejšie správy