Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák neodvolali
Zdielať na

Ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák neodvolali

BRATISLAVA / Poslanci národnej rady návrh opozičných strán SaS a OĽANO-NOVA nepodporili. Roberta Kaliňáka neodvolali a zostáva naďalej ministrom vnútra.

Mimoriadna schôdza parlamentu sa začala o desiatej hodine ráno. Po úvodnej reči predkladateľa Jozefa Rajtára vystúpil s obhajobou na adresu ministra vnútra Roberta Kaliňáka premiér Robert Fico.

Ten vo svojej reči uviedol že Kaliňák je muž na správnom mieste a opozícia nerobí nič iné, len šíri nenávisť. "Nenávisť je zlý politický program a má aj škaredú tvár. Je mi ľúto, že tak krátko po vzniku vlády sa prejavuje toľko nenávisti a odporu ku kabinetu, ktorý vzišiel z parlamentných volieb,“ povedal premiér v úvode parlamentnej schôdze.

Vláda je podľa premiéra nezmyselne atakovaná opozíciou v čase prvých sto dní vo funkcii a v období, keď sa Slovensko pripravuje na predsedníctvo v Rade EÚ.

Matovičovci vysypali 12 miliónov

Poslanci za OĽaNO-NOVA dnes pred rečnícky pult v parlamente vysypali imitácie bankoviek v hodnote 12 miliónov eur, aby vládnym zákonodarcom ukázali, ako vyzeral balík, ktorý za sedem bytov v komplexe Five Star Residence zaplatil v hotovosti podnikateľ Ladislav Bašternák.

Predtým sa poslanci obyčajných postavili v sále vedľa seba s 24 červenými taškami, v každej z nich bolo 500-tisíc eur v imitovaných bankovkách. Spolu podľa poslanca za OĽaNO-NOVA Igora Matoviča tieto imitácie bankoviek vážia necelých 120 kilogramov.

"Vláda má na sebe vred, vred menom Robert Kaliňák. Tento vred musí zo seba vytlačiť,“ povedal dnes v rozprave Matovič.

ONLINE reportáž z mimoriadnej schôdze na odvolanie Roberta Kaliňáka.

Kaliňák: Matovičova pomsta

Odvolávaný minister vnútra Robert Kaliňák vo svojom vystúpení uviedol, že aktuálna schôdza je čistokrvná pomsta zo strany Igora Matoviča za to, že polícia vyšetruje jeho účtovníctvo. Poslanci dnes odvolávajú šéfa rezortu za kauzu Bašternák.

"Cieľom schôdze je pošpiniť súčasnú vládu a jej koaličných partnerov a vybaviť si so mnou osobné účty,“ povedal Kaliňák v rozprave. V sále sedí momentálne podľa neho 34 "prokurátorov a sudcov", ktorí už všetko vyšetrili, čím narážal na navrhovateľov schôdze. "Matovič ma tu predstavil ako satana, k tomu sa ani nedá vyjadriť,“ poznamenal.

Minister môže podľa Kaliňáka robiť len to, čo mu ukladá zákon a trestné konanie sa riadi trestným poriadkom, ktorý jasne stanovuje, kto sú orgány činné v trestnom konaní.

Dnes tak teda nešlo podľa neho o skutočné problémy občanov, ale o čisté politikárčenie a vybavovanie si osobných účtov. "Nemám informácie o kauzách a ani ich mať nechcem,“ povedal minister s tým, že má "eminentný záujem na tom, aby všetky výsledky vyšetrovania boli na záver zverejnené“.

Opozícia ho chce podľa neho odvolať za to, že dodržiava zákon a nezasahuje do vyšetrovania. "Viazanie káuz na mňa je jasne vymyslené,“ povedal s tým, že sa nebude stavať do úlohy prokurátora a nikdy ho k tomu nedonútia.

Situáciu v parlamente sledoval Dárius Haraksin, do Novín o 19:30 sa z národnej rady prihlásil naživo. Pozrite si jeho zhrnutie ešte pred hlasovaním:

Najčítanejšie správy