Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kaliňák: Podnikateľovi Bašternákovi pomáha Lipšic, ktorý ho kryje
Zdielať na

Kaliňák: Podnikateľovi Bašternákovi pomáha Lipšic, ktorý ho kryje

BRATISLAVA / Podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi pomáha podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka poslanec NR SR za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic. Kaliňák poukázal na kauzu z roku 2011.

Minister vnútra Kaliňák tvrdí, že v marci 2011 za vlády Ivety Radičovej, bol vyplatený nadmerný odpočet DPH firme Bašternáka vo výške 3,6 milióna eur, vratku vyplatili za päť dní, nebola nariadená daňová kontrola a Danielovi Lipšicovi vtedy stačilo trojdňové miestne dokazovanie.

Ako ďalej povedal, akékoľvek obvinenie, ktoré teraz smeruje k Smeru-SD, smeruje práve do ich radov, práve oni v tom čase zlyhali. "Platí teda, že podnikateľa Bašternáka kryje a pomáha mu Daniel Lipšic. Stalo sa to presne v marci 2011,“ poznamenal šéf rezortu vnútra.

Ako pokračoval, v tom istom roku podala Finančná správa Slovenskej republiky niekoľko stoviek trestných oznámení, no policajný zbor 1 200 oznámení finančnej správe odmietol.

Ide podľa neho o typický príklad toho, "ako Lipšic hovorí, že musí konať, no len keď je v opozícii. Kde mu vtedy blikali tie jeho svetielka?" Kaliňák tvrdí, že vláda Ivety Radičovej pripravila krajinu o 711 miliónov eur, avšak ide len o vyplatené nadmerné odpočty DPH, ktoré sa podarilo zmapovať a dnes sa stíhajú.

Kolaps daňovej správy

Za problém považuje minister aj kolaps daňovej správy v roku 2012, z tohto roku pochádza aj aktuálna korupčná kauza Bašternák. "Keď bola daňová správa hluchá a slepá, v tom čase kompletne vyplácala mnohé sumy naslepo, pričom Radičovej vláda proti tomu nespravila nič,“ povedal minister vnútra s tým, že sú to veci, ktoré boli dovolené a Lipšic proti nim nijak nebojoval.

Kaliňák si tiež myslí, že ide o osobný revanš Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) za to, keď nelegálne odpočúval svojho kolegu, ako aj keď sa pozreli na jeho účtovníctvo. "Ide o smiešny politický revanš a smiešne vymyslené obvinenia,“ dodal minister s tým, že všetci vedia, že ako šéf rezortu nemôže zo zákona ani na základe ústavy zasahovať do vyšetrovania a dávať pokyny. "Obvinenia sa nepotvrdili a nenasvedčujú im žiadne dôkazy ani indície,“ povedal na záver.

Sedem bytov za 12 miliónov

V kauze ide o bytový komplex Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si Bašternákova firma uplatnila nadmerný odpočet DPH, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol pred časom poslanec za SaS Jozef Rajtár.

Opozičné strany SaS a OĽaNO chcú v parlamente odvolávať ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Dohodli sa na tom v pondelok na prvom rokovaní Opozičnej rady. Dôvodom na odvolávanie je kauza Ladislava Bašternáka. Je to podľa nich korupčná kauza, v ktorej sú zapletené najvyššie politické špičky. Kaliňák bude prvým ministrom v tomto volebnom období, ktorý bude čeliť v Národnej rade SR odvolávaniu.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová:

Najčítanejšie správy