Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Minister Richter sľubuje stotisíc nových pracovných miest, analytici mu neveria
Zdielať na

Minister Richter sľubuje stotisíc nových pracovných miest, analytici mu neveria

BRATISLAVA / Zvyšovanie minimálnej mzdy, zníženie nezamestnanosti pod 10 percent či vytvorenie 100 000 nových pracovných miest, to sú sľuby ministerstva práce v novom programovom vyhlásení vlády. Podľa odborníkov sú ale niektoré z nich prehnané. Aj keby vláda vytvorila toľko pracovných miest, musela by ich dotovať.

Ministerstvo práce už roky cez eurofondy dotuje vytváranie nových pracovných miest. Vlani ich tak podľa ministra Jána Richtera vzniklo 130 000.

"Hlavnú tézu vytvoriť počas nasledujúcich štyroch rokov 100 000 nových pracovných miest považujeme za absolútne reálnu," informoval hovorca rezortu Michal Stuška.

Názor analytikov

Analytici na druhej strane hovoria o tom, že sľub novej vlády vytvoriť 100 000 pracovných miest je úplne nereálny. Išlo by totiž o dotované miesta, ktoré dlho nevydržia.

"Vláda má len dve možnosti ako priamo vytvoriť nové pracovné miesta. A to prijať 100 000 nových úradníkov, alebo tie pracovné miesta nejakým firmám zaplatiť," ozrejmuje Martin Vlachynský z INESS.

Dotované miesta

Z doterajších skúseností vyplýva, že dotované miesta napríklad z eurofondov, končia veľmi rýchlo. Potvrdzuje to aj Najvyšší kontrolný úrad. Napríklad štvrtina miest skončila ešte pred skončením projektu.

"Keďže sa ukázalo, že pracovné miesta sa po vyčerpaní dotácii vo vysokej miere rušia, bolo by podľa Najvyššieho kontrolného úradu vhodné pre ľudí z rizikových skupín vytvárať miesta s trvalým pracovným pomerom," uviedla Daniela Boloch Dobáková z Najvyššieho kontrolného úradu.

Veľtrh voľných pracovných miest

Ministerstvo práce ale hovorí, že dostatočný počet pracovných miest sa mu podarí vytvoriť. Už koncom tohto mesiaca napríklad organizujú spolu s ústredím najväčší veľtrh voľných pracovných miest.

"Zamestnávateľov približne 200 a až 30 000 ponúkaných voľných pracovných miest," uzavrel Stuška.

Rezort práce sľubuje vytvorenie nových pracovných miest a zníženie nezamestnanosti, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy