Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Smrť Martina Filka je pre Slovensko stratou, zhodli sa ekonómovia i politici
Zdielať na

Smrť Martina Filka je pre Slovensko stratou, zhodli sa ekonómovia i politici

BRATISLAVA / S ekonómom Martinom Filkom, ktorý sa utopil počas športovania v kanoe, sa v piatok do bratislavského krematória prišli rozlúčiť viacerí politici, ekonómovia a známe osobnosti. Počas svojho života oslovil mnohých ľudí odborne, ale aj ľudsky.

Ekonóm Martin Filko študoval v zahraničí, no vrátil sa domov. Stal sa poradcom ministra Počiatka za prvej Ficovej vlády, neskôr radil Ivete Radičovej. Stal sa šéfom Inštitútu finančnej politiky ministerstva financií, ktorý pod jeho vedením získal obrovský vplyv a prestíž.

Na Veľkonočný pondelok sa vybral s kamarátom vyskúšať na Dunaj kanoe. No obaja muži skončili v rieke. Jednému sa podarilo dostať na breh, Filka ale záchranári nevedeli nájsť.

Začala sa pátracia akcia. Policajti, záchranári, potápači aj psy celé dni prečasávali Dunaj aj jeho okolie. Trvalo 17 dní, kým telo ekonóma našli.

Obrovská strata

V piatok sa s Martinom Filkom prišli rozlúčiť politici, ekonómovia či známe osobnosti.

"Bol to jeden z mála ľudí, ktorý mal rešpekt, bez ohľadu na stranícke tričká. Mal chronický optimizmus, že dobrou a poctivou prácou dokážeme túto krajinu pohnúť dopredu," povedal na poslednej rozlúčke o Filkovi poslanec Martin Poliačik. 

"Bol to odborník, vzdelaný muž a svojmu remeslu rozumel veľmi dobre. Je to veľká strata," doplnil minister školstva Peter Plavčan.

"Je to škoda, že sa to takto skončilo, že už viac spolupracovať nebudeme," povedal ekonóm Peter Goliáš. "Bol človek, ktorý naozaj dokázal spájať ľavičiarov aj pravičiarov svojou odbornosťou. Keď o takýchto ľudí Slovensko prichádza, je to veľká škoda," dodal poslanec Ľuboš Blaha.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy