Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Spoveď muža, ktorý sa pokúsil zachrániť Martina Filka: Chýbali len dva metre
Zdielať na

Spoveď muža, ktorý sa pokúsil zachrániť Martina Filka: Chýbali len dva metre

BRATISLAVA / Televízia JOJ sa stretla s Bratislavčanom Martinom Thamom, ktorý sa v pondelok pokúsil zachrániť topiaceho sa ekonóma Martina Filka. Skúsený plavec opísal situáciu potom, ako sa s dvomi mužmi prevrátilo kanoe a oni začali kričať o pomoc.

"Vo vode to úplne točí. Je cítiť, že horná časť tela ide doprava a nohy doľava," hovorí mladý Bratislavčan Martin.

Práve on bol ten, kto si na brehu Dunaja v pondelok všimol, že sa pár metrov od neho prevrátilo kanoe s dvomi mužmi. "Prevrátila sa tá loďka. Jeden sa jej držal a druhý začal plávať k brehu," opisuje. "Vyzeralo to, že pláva pre pádlo, ale plával von," hovorí.

Kričal o pomoc

Podľa Martina všetko najskôr pripomínalo bežnú nehodu kanoistov. Až po chvíli spozornel. Muži na seba nerozprávali. Ten, čo bol ďalej od brehu, kričal o pomoc.

Mladík sa rozbehol po kameňoch, rýchlo sa vyzliekol a skočil do vody. Tá mala asi sedem stupňov.

Martin je otužilec v špičkovej kondícii a je výborný plavec. Ako sa správa Dunaj, pozná dokonale. Chýbali len dva metre a topiaceho by mal pod kontrolou. 

"Skočil som do vody. On bol asi 20 metrov od brehu. Začal som plávať k nemu a keď som bol asi na dva metre, sa ponoril a už sa nevynoril," rozpráva Martin. 

Boj o život

"Plával som ešte popri člne, aby som zachoval líniu. Keby sa vynoril, tak by som ho chytil. Bolo to asi päť minút a potom mi kričal kamarát, aby som išiel von, že sa tam môžem niekde zamotať," pokračuje a myslí si, že topiaci muž možno prestal bojovať práve v okamihu, keď videl, že pomoc je už na ceste. Vtedy sa stratil pod hladinou. Martin ho už nenašiel.

Pozrite si rozhovor s Martinom, ktorý sa pokúsil zachrániť uznávaného ekonóma: