Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda má programové vyhlásenie, toto sú najdôležitejšie body
Zdielať na

Vláda má programové vyhlásenie, toto sú najdôležitejšie body

BRATISLAVA – Koaličná vláda Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete v stredu odobrila svoje programové vyhlásenie vlády. Na budúci týždeň s ním predstúpi pred parlament a bude žiadať o vyslovenie dôvery.

V programovom vyhlásení sa zdôrazňuje, že "nastupujúca vláda je vládou kontinuity a pokroku, s historickou šancou prekonať staré deliace čiary z 90. rokov".

Boj proti korupcii

Vláda použije všetky právne i politické prostriedky, aby nedala extrémizmu šancu a zastavila tak ďalšiu antisystémovú eróziu parlamentnej demokracie. Od úspechu dnešnej vládnej koalície závisí aj ďalší vývoj štandardnej parlamentnej a straníckej politiky na Slovensku, zdôrazňuje sa v schválenom materiáli.

Vláda deklarujeme spoločnú vôľu inštitucionalizovať a zintenzívniť boj proti korupcii. Chce prijať účinný protischránkový zákon vzťahujúci sa na všetky verejné zdroje.

Zahraničná a európska politika

V zahraničnej a európskej politike vláda zdôrazňuje jednoznačnú kontinuitu v proeurópskej a proatlantickej orientácii Slovenskej republiky. Vláda urobí všetko potrebné, aby zaistila úspešný a bezpečný priebeh predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie.

V rámci oblasti vnútornej bezpečnosti sa nová vláda plánuje zamerať na problematiku ohrozenia bezpečnosti občanov v podobe terorizmu, nekontrolovanej nelegálnej migrácie aj nových podôb a foriem organizovaného zločinu. Uvádza sa to v programovom vyhlásení, ktoré dnes schválila vláda. Ďalšími prioritami kabinetu majú podľa vyhlásenia byť napríklad aj boj s extrémizmom alebo pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi.

Školstvo

V oblasti školstva sa v materiáli konštatuje, že súčasný stav slovenského školstva, a to tak regionálneho, ako aj vysokého, považuje za veľkú výzvu. Zlepšenie tohto stavu si vyžaduje zásadné vnútorné aj vonkajšie systémové zmeny a vláda je odhodlaná ich pripraviť a začať neodkladne uskutočňovať.

Návrh týchto zmien sformuluje vláda do konca roku 2016 v Národnom programe rozvoja výchovy a vzdelávania. Vláda zabezpečí výrazné zvýšenie verejnej investície do školstva, spojené so zásadnými vnútornými zmenami systému školstva.

Nové pracovné miesta

Z ekonomického hľadiska vláda chce prispieť k vytvoreniu ďalších 100 000 pracovných miest a k zníženiu nezamestnanosti pod 10 percent.

Vláda sa zároveň zaväzuje dosiahnuť do roku 2020 vyrovnaný rozpočet a posilniť dodržiavanie rozpočtovej disciplíny. Vláda zabezpečí podľa programového vyhlásenia zníženie dane z príjmov právnických osôb na 21 percent.

Diaľnice

Vláda sa zaväzuje udržať vysoké tempo výstavby diaľnic a rýchlostných ciest. Výstavba diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami je aj naďalej najdôležitejšou prioritou vlády pri výstavbe diaľnic.

Cieľom je umožniť motoristickej verejnosti už od roku 2020 využívať všetky úseky D1 medzi hlavným mestom a metropolou východného Slovenska. Kabinet bude špeciálnu pozornosť venovať výstavbe a modernizácii dopravnej infraštruktúry v menej rozvinutých regiónoch, keďže dostupnosť dopravnej siete je jedným zo základných predpokladov ich ďalšieho rozvoja.

Poskytovanie sociálnych dávok

Vláda sprísni podmienky pri poskytovaní sociálnych dávok pre osoby odmietajúce pracovať. Vyplýva to z návrhu programového vyhlásenia vlády, ktorý v stredu schválil kabinet.

"Prehodnotí v súlade s princípom zásluhovosti a solidarity systém a výšku sociálnych dávok, dôsledne uplatní existujúce a prijme nové opatrenia na prevenciu a elimináciu zneužívania sociálnych dávok a systému služieb zamestnanosti," uvádza sa vo vládnom programe. Tak sa podľa vlády dosiahnu adresné sociálne opatrenia.

Zníženie dane

Podnikatelia by sa od novej vlády mali dočkať aj zmeny v daniach. Podľa programového vyhlásenia vlády, ktoré v stredu schválil nový kabinet, sa má okrem iného znížiť daň z príjmov právnických osôb na 21 percent zo súčasných 22 percent. Zároveň vláda sľubuje každoročné prehodnocovanie ďalšieho znižovania.

Má sa tiež zrušiť daňová licencia, teda poplatok, ktorý museli spoločnosti platiť aj v prípade vykázania straty. Daňové licencie sa podľa schváleného materiálu majú zrušiť počnúc rokom 2018.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy