Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Je nemysliteľné, aby programové vyhlásenie vzniklo bez nás, tvrdia farmári
Zdielať na

Je nemysliteľné, aby programové vyhlásenie vzniklo bez nás, tvrdia farmári

BRATISLAVA / Farmári odovzdali ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej malé vrecko s makom. Má symbolizovať, že spolu s poľnohospodármi majú rovnakú silu, ako sa skrýva v týchto zrnkách. A zároveň, že toľko problémov majú, ktoré potrebujú riešiť. A to čím skôr.

Takmer všetky politické strany, ktoré uspeli vo voľbách mali vo svojich programoch zakomponované aj riešenie problematiky poľnohospodárstva, teda aj problémov malých farmárov. Je tu však jedno ale.

Málo bodov v programe

Odhalil ho prieskum, ktorý si urobila Vidiecka platforma. "Niektoré strany mali požiadavky, aby sme nezverejňovali výstupy," uviedla Anna Balková zo združenia Rodinné farmy. "Niektoré programy sa nedali ohodnotiť. Napríklad v programe vládnucej strany sme nenašli skoro nič," dodáva predseda Združenia mladých farmárov Bálint Pém.

"Poľnohospodárska a pôdohospodárska politika je horúcim zemiakom. Jeden druhému to prehadzujú," hovorí Ladislav Agardi zo Zväzu slovenských agropodnikateľov a rodinných fariem.

Ponúkla spoluprácu

Dôsledky toho však nesú farmári a poľnohospodári. Aj preto zamierili necelé dva týždne od uvedenia do funkcie za novou ministerkou pôdohospodárstva. "Máme riešenia, nevidíme len problémy," dodáva Balková.

"Pani ministerka ponúkla zástupcom Vidieckej platformy spoluprácu. Rovnako im prisľúbila, že sa budú organizovať panelové diskusie alebo okrúhle stoly k problematike, ktorá súvisí s rezortom, tak ich budeme prizývať," uviedol hovorca rezortu pôdohospodárstva Peter Hajnala.

Deväť naj problémov

Z množstva problémov vybrali deväť, ktoré predniesli ministerke. A z tých sa do programového vyhlásenia vlády majú dostať minimálne štyri.

"Dozvedeli sme sa, že do programového vyhlásenia je už všetko hotové. Je nemysliteľné, že neberie do úvahy hlas poľnohospodárov," myslí si Ladislav Agardi.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy