Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Nová vláda je známa, pozrite si jej definitívne zloženie
Zdielať na

Nová vláda je známa, pozrite si jej definitívne zloženie

BRATISLAVA / Smer-SD, Most-Híd, Sieť a SNS v utorok podpíšu koaličnú zmluvu o vytvorení vlády. Tá má niekoľko kľúčových členov. Tu je kompletné zloženie.

Predseda vlády (Smer-SD)Robert Fico
Minister vnútra (Smer-SD)Robert Kaliňák
Minister financií (Smer-SD)Peter Kažimír
Minister zahraničných vecí (Smer-SD)Miroslav Lajčák
Minister kultúry (Smer-SD)Marek Maďarič
Minister práce (Smer-SD)Ján Richter
Minister zdravotníctva (Smer-SD)Tomáš Drucker
Minister hospodárstva (Smer-SD)Peter Žiga
Minister obrany (SNS)Peter Gajdoš
Ministerka pôdohospodárstva (SNS)Gabriela Matečná
Minister školstva (SNS)Peter Plavčan
Ministerka spravodlivosti (Most-Híd)Lucia Žitňanská
Minister životného prostredia (Most-Híd)László Solymos
Minister dopravy (Sieť)Roman Brecely

Zdroj: TV JOJ

Vizitky kľúčových členov vlády

Predsedom vlády bude Robert Fico. Predseda strany Smer-SD bol slovenským premiérom od júla 2006 do júla 2016 a druhýkrát od roku 2012 dodnes. Je dlhodobo najpopulárnejším slovenským politikom. Na jar 2014 kandidoval v prezidentských voľbách a vďaka svojej popularite patril medzi favoritov, nakoniec ho ale v druhom kole porazil nestraník a politický nováčik Andrej Kiska.

Podpredsedom strany Smer-SD je Robert Kaliňák. Ministrom vnútra a vicepremiérom bol už v prvej Ficovej vláde. Rezort vnútra vedie znova od roku 2012.

Peter Kažimír je tiež podpredsedom a poslancom strany Smer-SD. Za prvej Ficovej vlády bol štátnym tajomníkom ministerstva financií, od roku 2012 rezort financií viedol.

Miroslav Lajčák prišiel na stoličku ministra zahraničných vecí z postu riaditeľa Európskej služby pre vonkajšie činnosti pre Rusko, východné partnerstvo a západný Balkán. Bol ministrom zahraničných vecí v dvoch Ficových vládach, od januára 2009 do júla 2010, a znovu od roku 2012.

Minister obrany Peter Gajdoš je od roku 2013 prvým zástupcom náčelníka generálneho štábu slovenskej armády. V roku 1998 až 1999 bol riaditeľom protokolu ministra obrany, v rokoch 2005 až 2010 bol zástupcom náčelníka generálneho štábu, potom od roku 2013 vojenským predstaviteľom pri vojenskom výbore NATO v Bruseli.

Pozrite si analýzu Dáriusa Haraksina:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy