Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výnosy TMR za deväť mesiacov vzrástli o 24 percent
Zdielať na

Výnosy TMR za deväť mesiacov vzrástli o 24 percent

POPRAD / Celkové výnosy spoločnosti Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) narástli za deväť mesiacov jej aktuálneho finančného roka o 23,8 percenta na 53,4 miliónov eur, pričom výnosy za tretí účtovný kvartál sa zlepšili o 24,8 percent na 12,9 milióna eur.

Zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) sa tak za deväť mesiacov finančného roka medziročne zlepšil o 40,5 percenta a za tretí kvartál o 46,1 percenta. Vyplýva to z výsledkov za trištvrťročné obdobie finančného roka 2014/15, teda za obdobie od 1. novembra 2014 do 31. júla 2015, ktoré zverejnila spoločnosť TMR.

Nižšia cena za ubytovanie

Podľa informácií, ktoré poskytla hovorkyňa spoločnosti Zuzana Fabianová, počet návštevníkov vo všetkých horských strediskách TMR dosiahol za deväť mesiacov 1,5 milióna, pričom len do tatranských stredísk Vysoké Tatry a Jasná Nízke Tatry prišlo o 19,4 percent viac návštevníkov ako vlani.

Za tretí kvartál navštívilo tatranské strediská 295-tisíc turistov, čo je nárast o 13,8 percent. Poľský Szczyrkowski Ośrodek Narciarski (SON) nebol počas leta v prevádzke. Akvapark Tatralandia privítal za trištvrte roka o 10 percent viac hostí, pričom len za tretí kvartál ho navštívilo 221-tisíc ľudí. Do Sliezskeho zábavného parku prišlo od mája 63-tisíc návštevníkov. Priemerná obsadenosť hotelov TMR sa za trištvrte roka medziročne zlepšila o 3,9 percentuálneho bodu a za tretí kvartál o 0,4 percentuálneho bodu. Priemerná denná cena za izbu za deväť mesiacov medziročne narástla o 3,9 percenta, zatiaľ čo za tretí kvartál poklesla o 5,7.

Počasie

Pozitívne výsledky za prvých deväť mesiacov finančného roka dosiahla spoločnosť podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Bohuša Hlavatého vďaka úspešnej zimnej a letnej sezóne. Tie sa líšili od predchádzajúcej historicky extrémne nepriaznivej zimy a minuloročného chladného leta.

"Aj vďaka dostatočne nízkym teplotám pre zasnežovanie a dostatku prírodného snehu tentokrát pokračovala zimná sezóna aj po Veľkej noci, skoro až do polovice mája. K výsledkom prispelo aj poľské stredisko SON, ktoré malo uplynulú sezónu premiéru pod naším vedením a od mája aj poľský Sliezsky zábavný park. V treťom kvartáli sme zefektívnili najmä manažment našich stredísk, akvaparku a hotelov, čím sa EBITDA za tretí kvartál zlepšil o 46,1 percenta,“ dodal Hlavatý.

Spoločnosť Tatry mountain resorts pôsobí v oblasti cestovného ruchu v strednej a východnej Európe, pričom vlastní a prevádzkuje horské strediská a hotely. Do konca roka 2014 preinvestovala do rozvoja a modernizácie stredísk takmer 200 miliónov eur. Akcie TMR sú obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.

Ak skôr preferujete lyžovačku v zahraničí vedzte, že adrenalínové lyžovanie v Tatrách nám závidia aj Rakúšania:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy