Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tento biznis závisí od počasia
Zdielať na

Tento biznis závisí od počasia

BRATISLAVA / Väčšina z nás pracuje 12 mesiacov v roku bez ohľadu na to, či sneží, prší, je zamračené alebo svieti slnko. Predstavte si, že by ste museli za 3 až 5 mesiacov zarobiť toľko, aby ste z toho dokázali vyžiť celý rok.

Toto leto kúpaliskám príliš neprialo. Nízke teploty sa postarali o to, že to na kúpaliskách vyzeralo častokrát ako na mieste duchov.  Spoľahnúť sa na počasie je čím ďalej náročnejšie. A jeho výkyvy robia najväčšiu šarapatu práve kúpaliskám a lyžiarskym strediskám.

Slabé leto

"Z roka na rok budú pribúdať extrémy v počasí a budú stále prekvapujúcejšie," hovorí meteorológ Peter Jurčovič. Svedčí o tom aj návštevnosť na kúpaliskách.

"Leto je slabšie. Tento rok k 25. augustu to bolo 125 860 návštevníkov. To je o 140 tisíc návštevníkov menej. Takéto počasie teda narobí poriadny škrt cez rozpočet nielen na vstupnom," povedal vedúci prevádzkového ústavu Pavol Galamboš.

Najchladnejšie v roku 1929

"My sme tak strašne veľa tovaru museli tento rok povyhadzovať, z dôvodu toho,že čo sa nepredalo, muselo ísť preč.Až ma z toho srdce bolelo," povedal majiteľ reštaurácie s terasou.

Takto pred rokom namerali v Hurbanove viac ako 35 stupňov a tento rok len 21. Rozdiel 14 stupňov je teda obrovský.  Nuž a žiadna sláva to tento rok nebola ani so snehom. "Hovoríme,že najväčšia zima v dejinách bola v roku 1929. Vtedy sme namerali - 41 stupňov," spomína meteorológ.

V sezóne 2012 - 2013 sa lyžovalo 145 dní, v sezóne 2013-2014 len 123 dní. "Bol to prelom v poskytovaných službách v kombinácií s počasím. Zima sa dotkla napríklad športových obchodov, ktoré museli na zmenu počasia adekvátne reagovať," myslí si hovorkyňa TMR Zuzana Fabianová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy