Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Majitelia rodinných domov môžu požiadať o dotáciu 6 500 eur na zateplenie
Zdielať na

Majitelia rodinných domov môžu požiadať o dotáciu 6 500 eur na zateplenie

BRATISLAVA / Po panelákoch prišli na rad rodinné domy. Majitelia sa budú môcť od januára uchádzať o dotáciu 6 500 eur na zatepľovanie. Vláda tým chce znížiť energetické straty, zlepšiť život občanov a zabrániť únikom na DPH. Kritici varujú, že tí najchudobnejší si to aj tak nemôžu dovoliť.

Ďalší sociálny balík tentoraz putuje najmä ľuďom žijúcim na vidieku, v rámci zveľaďovania ich príbytkov. "Maximálne 6 500 eur môže dostať jednorázovo občan, ktorý žije v rodinnom dome, ktorý bol daný do užívania najmenej pred desiatimi rokmi," uviedol štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko.

Požierač energií

Vláda na tento účel v roku 2016 vyčlenila 30 miliónov eur. Byty a domy sú podľa štatistík dlhodobo druhý najväčší požierač energie. Analytik však považuje takéto riešenie za neefektívne. "Ak to poviem zjednodušene, vláda zoberie ľuďom peniaze a vráti im namiesto toho polystyrén," uviedol ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský.

Týmto spôsobom chce vláda zároveň pomôcť výrobcom materiálov aj malým stavebným firmám. Aby o príspevok nežiadali aj majitelia luxusných víl, je potrebné splniť niekoľko podmienok a predložiť doklady aj so zaplatenou DPH.

Následne vznikne žiadateľovi nárok na preplatenie tridsiatich percent z nákladov, maximálne ale 6 500 eur. "Chceme, aby títo ľudia míňali čo najmenej peňazí na energie," hovorí štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko.

Tento cieľ sa dá podľa odborníka zabezpečiť aj inými prostriedkami. Podľa manažéra projekcie Aleša Hradeckého sa dá ušetriť vykurovaním kotlami, inými energetickými riešeniami alebo obnoviteľnými zdrojmi.

V susednej Českej republike poskytujú na zateplovanie až 50-percentný príspevok. Rekonštrukcie bez papiera sú na Slovensku stále v kurze a je otázne, či 30-percentná dotácia s týmto faktom dokáže niečo urobiť. "Myslím si, že stále časť ľudí dá prednosť neoficiálnej a o dosť lacnejšej práci," dodal Vlachynský.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy