Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Brusel Taliansko ani Francúzsko za rozpočet nepotrestá
Zdielať na

Brusel Taliansko ani Francúzsko za rozpočet nepotrestá

BRATISLAVA / Aj keď nešetria, pokutu nedostanú. Do 15. októbra mali krajiny Európskej únie do Bruselu poslať svoje rozpočty. Nesplnenie rozpočtových plánov malo byť potrestané. Vyzerá to ale tak, že v únii sú rovní a rovnejší.

Ide o veľké krajiny s veľkými ekonomikami. Ale aj s veľkými problémami a rozpočtovými hriechmi. Potrestaní Bruselom malo byť Taliani a Francúzi, nebudú.

Neporušujú pravidlá

Podľa Európskej komisie rozpočtové plány žiadnej krajiny neporušujú pravidlá natoľko, žeby ich rozpočty mal Brusel odmietnuť. "Chcem zdôrazniť, že to neznamená, že všetky rozpočtové plány budú nevyhnutne uznané za plne vyhovujúce Paktu stability a rastu," uviedol eurokomisár pre hospodárske záležitosti Jyrki Katainen.

Talianska a francúzska vláda Bruselu sľúbili dodatočné úsporné opatrenia. Taliansky deficit by mal v ich dôsledku klesnúť o 4,5 miliardy eur a francúzsky o 3,7. Opatrenia, akými sa nižší schodok má dosiahnuť, nie sú jasné a analytici sú skeptickí.

Nepotrestanie hriešnikov spôsobuje rozčarovanie najmä v krajinách ako Slovensko. Kde je nižšia životná úroveň, ale rozpočtové ciele splnené. "veľké krajiny ako Taliani a Francúzi budú vystavení kritike ostatných členov z pohľadu toho, že aj ony musia urobiť dostatok," hovorí minister financií Peter Kažimír.

Ťažké plniť ciele

Spĺňať ciele bude ešte o to ťažšie, že Európska komisia aktuálne znížila odhady hospodárskych rastov, okrem iného práve v problémových krajinách. "Bude to náročnejšie, ale na druhej strane to možno konečne nakopne politikov," hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Každé úsilie o šetrenie sa stretáva aj v Taliansku aj Francúzsku v oboch krajinách s masívnym odporom ľudí. "Vláda dostáva silný signál od pracujúcich talianska, že nesúhlasia s jej politikou. Keď chce meniť krajinu musí to robiť so svojimi ľuďmi, nie proti nim," hovorí šéf odborového hnutia pracovníkov oceliarskeho priemyslu FIOM Maurizio Landini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy