Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Maďari chcú stavať svoj úsek plynovodu, kašlú na Brusel
Zdielať na

Maďari chcú stavať svoj úsek plynovodu, kašlú na Brusel

BRATISLAVA / Už o menej ako štyri roky by mohol do strednej Európy tiecť plyn z Ruska novými potrubiami. Projekt plynovodu Južný prúd, ktorý rozdelil Európsku úniu, v lete zastavili. Najnovšie sa ho snaží oživiť Maďarsko, ktoré schválilo výstavbu svojej časti úseku aj bez požehnania Bruselu.

V maďarskom parlamente, si napriek nevôli Európskej únie, odklepli začatie výstavby maďarského úseku plynovodu. "Vieme, že to nie je kľúč k diverzifikácii zdrojov, ale je to jeden zo spôsobov, ako si vybrať trasu. Zabezpečí sa tým zároveň energetická bezpečnosť v strednej Európe," uviedol maďarský minister zahraničný vecí Péter Szijjártó. 

Kontroverzný plynovod

Plynovod, ktorý stavia ruská spoločnosť Gazprom, možno pokojne označiť za kontroverzný. Pravidlá Bruselu totiž nedovoľujú, aby samotní producenti plynu kontrolovali aj jeho distribúciu.

Po obsadení Krymu rokovania medzi Bruselom a Moskvou zastavili. Niet divu, že najmä krajiny, cez ktoré by mal nový plynovod ísť, sa už nevedia dočkať pokračovania jeho výstavby. Dôvod? "Poplatky, ktoré by získali by zvýšili príjmy do štátneho rozpočtu," hovorí analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

Možnosť výberu

"Južný prúd dáva Rakúsku možnosť výberu medzi rôznymi kanálmi, ktorými k nám môže tiecť plyn. Mať viac možností na výber je niečo, čo nás naučila kríza," tvrdí rakúsky šéf diplomacie Sebastian Kurz.

Čím viac rúr prevŕta starý kontinent, tým je väčšia šanca, že plynové a hospodárske krízy nás nezrazia hneď na kolená.

Náklady 30 miliárd eur

Náklady na výstavbu celého plynovodu odhadli na bezmála 30 miliárd eur. Táto investícia však Slovensko vôbec neteší. "Ak by tu bola ďalšia rúra, ďalšie potrubie, je možné, že by ten plyn cez SR netiekol a SR by prišlo o nie malé finančné prostriedky," tvrdí Badida.

Južný prúd je totiž konkurencia už existujúcim plynovodom a zvyšuje závislosť Európy na energiách z Ruska. Boj o plyn sa zďaleka nekončí a zahojiť sa na ňom chcú všetci. Dokonca aj Američania, ktorí by radi vstúpili na európsky trh s prepravou plynu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy