Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cez hranice jazdia prázdne kamióny, kryjú podvody s DPH
Zdielať na

Cez hranice jazdia prázdne kamióny, kryjú podvody s DPH

BRATISLAVA / Štát ročne prichádza prbližne o dvesto miliónov eur kvôli fiktívnym odpočtom dane z pridanej hodnoty. Organizované medzinárodné zločinecké skupiny robia podvody najčastejšie s obilím, cukrom, olejom či stavebninami.

Obrovský rozmer

Slovenská finančná kobra v januári tohto roka preveruje vyše 800 firiem. "Finančná správa a polícia veľmi tesno a úzko spolupracujú práve na odhaľovaní a vyšetrovaní kriminality predovšetkým v oblasti DPH," potvrdil námestník riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ondrej Čurilla.

"Chceme ísť po krku všetkým, ktorí kradnú DPH, či v Čechách alebo na Slovensku," povedal minister financií Peter Kažimír. Podvody sa robia medzinárodne. Častým terčom je susedné Maďarsko a Česko. Hoci cez hranice neraz jazdia len prázdne kamióny, spriaznené firmy si posielajú faktúry. "Musíme spolupracovať, lebo cezhraničný rozmer je obrovský," vysvetlil Kažimír.

Úniky z DPH zasiahli aj české zdravotníctvo či školstvo. "Potrebovali by sme v Česku zlepšiť boj s daňovými únikmi," povedal predseda vlády Bohuslav Sobotka. Český minister financií Andrej Babiš dlhé roky pôsobil v súkromnom sektore, kde dokázal presadiť potrebné zmeny. V štátnej správe to však také jednoduché nebude. "Všetko vo verejnej správe trvá strašne dlho a človek si na to musí zvyknúť," potvrdil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy