Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Tajná akcia polícii vyšla! Odhalila obrovské daňové podvody
Zdielať na

Tajná akcia polícii vyšla! Odhalila obrovské daňové podvody

BRATISLAVA / Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil deväť členov organizovanej skupiny z daňového podvodu. Podvodmi si uplatnili neoprávnený nárok na vrátenie dane z pridanej hodnoty vo výške viac ako 811-tisíc eur. V spolupráci so správcom dane sa podarilo zachrániť takmer 150-tisíc eur, ktoré neboli vyplatené.

Rozsiahla akcia

Polícia odkryla pozadie utajovanej rozsiahlej akcie Národnej kriminálnej agentúry. Skupina podľa polície páchala trestnú činnosť v rokoch 2012 až 2014. Akcia prebehla vo viacerých mestách západného Slovenska (Bratislava, Nitra, Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Topoľčany, Hlohovec).

Zúčastnilo sa na nej 117 policajtov a 20 pracovníkov inšpekcie Finančného riaditeľstva. Vykonali 10 domových prehliadok a 15 prehliadok ďalších priestorov. Polícia ľudí už dlhší čas monitorovala. Prehľadávali aj brata známej moderátorky. Viac si môžete prečítať TU.

Zatkli aj veľké zvieratá

Policajti zaistili množstvo listinných dôkazov ako faktúry, pokladničné doklady, výpisy z obchodného registra, počítače, pamäťové médiá či peniaze. Pri policajnej akcii bol zatknutý aj bývalý šéf odboru kontroly Daňového úradu v Bratislave.

Akcia prebehla rýchlo a v tichosti. Policajti v civile mali údajne vletieť do budovy Daňového úradu v bratislavskej Petržalke tak, že nikto nič nezaregistroval. Viac informácií o priebehu akcie TU.

Trestu neujdú

Osem z obvinených je vo väzbe, po jednej polícia pátra. Ako informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, na podvody využívali rôzne obchodné spoločnosti, podmienkou bolo sídlo v príslušnosti Daňového úradu Bratislava. Išlo o prepisovanie obchodných podielov viacerých spoločností na ďalšie osoby, ktoré však nikdy za spoločnosti nevykonávali žiadnu obchodnú činnosť.

Následne mali v mene spoločností vypracovávať daňové priznania. Výšku nároku na vrátenie DPH pritom určoval pracovník konkrétneho daňového úradu tak, aby sa vyhli kontrole zo strany úradu. Obvineným v prípade dokázania viny hrozí trest na sedem až 12 rokov.

Téme sa venujú Veľké Noviny o 19:00.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy