Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na východe existuje daňový raj, nemusia platiť dane!
Zdielať na

Na východe existuje daňový raj, nemusia platiť dane!

SVIDNÍK / V maličkej obci Havranec v okrese Svidník na východe Slovenska, obyvatelia nemusia platiť dane. Ako je to možné? Tejto povinnosti ich jednoducho zbavil ich starosta, aby im ako starším občanom uľahčil život.

Pomoc starším

Kto hľadá daňové raje, už nemusí chodiť na Seychely či do Belize. Stačí, ak bude mať trvalý pobyt v maličkej dedinke Havranec (okres Svidník) na severovýchode Slovenska. Pred siedmymi rokmi ich od tejto povinnosti oprostil ešte bývalý starosta. Chcel tak zmierniť finančné zaťaženie občanov. Opatrenie sa ujalo a funguje dodnes. "Pokračujeme v tom aj naďalej, pretože v obci žijú vlastne iba starší ľudia a je potreba im pomôcť," povedal starosta Mgr. Milan Ščerba.

V obci žije iba 13 obyvateľov a daňové prázdniny im vyhovujú. "Dôchodky sú strašne slabé. Sme preto radi, že nemusíme zaplatiť daň a máme aspoň na o dva chleby viacej," pochvaľuje si opatrenie miestny obyvateľ Jozef Leľo.

Dane nahrádzajú

Chýbajúce peniaze z miestnych daní sa obec snaží nahradiť z 
iných zdrojov. "Snažíme sa ušetriť na rôznych položkách ako je elektrina, takisto v rámci obce hospodária určité subjekty, ktoré nám čiastočne 
kompenzujú prostriedky na fungovanie obce,"
dodáva starosta.

Na Slovensku ide v tomto prípade o daňový unikát. Mnohí starostovia sa s takým niečim ešte nestretli. "V ojedinelých prípadoch je možné odstrániť tvrdosť zákona tým, že sa poskytne nejaká percentuálna zľava na základe žiadosti daňovníka, ale plošné odpustenie daní nie je v zmysle zákona možné," vysvetľuje štatutár spoločného obecného úradu Juraj Petný.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy