Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dane sa budú opäť zvyšovať, tvrdia odborníci
Zdielať na

Dane sa budú opäť zvyšovať, tvrdia odborníci

Onedlho možno budeme musieť opäť siahnuť o niečo hlbšie do peňaženiek. Dôvodom je zvyšovanie daní, ktorému sa nová vláda takmer s určitosťou nevyhne. Otázne však je, na ktoré oblasti sa tentoraz zameria a o koľko vlastne sadzby zvýši. Ukázalo sa totiž, že ak ide o šetrenie, v rámci eurozóny patríme k amatérom.

Bankrotu sme sa vyhli, ale...

Deficit a verejný dlh nám tak utešene narastá. Nelichotivá je situácia aj z dlhodobého hľadiska. Verejné financie majú v horšom stave už len Grécko a Maďarsko.

„Doteraz nám nehrozil bankrot len vďaka tomu, že sme mali vysoký hospodársky rast a v minulosti sme masívne privatizovali," povedal ekonomický analytik  Peter Goliaš.

Naďalej šafáriť si však nebudeme môcť dovoliť. V opačnom prípade nám hrozí tvrdý trest. „V roku 2013 by sme mali dosiahnuť deficit 3% HDP. Ak sa tak nestane, Európska komisia nám môže dať pokutu," myslí si ekonóm Radovan Ďurana.

Dane sa zrejme opäť zvýšia

Od tohto cieľa sme však nateraz poriadne vzdialení. Nevyhneme sa tak reformám a ďalšiemu uťahovaniu opaskov. S najväčšou pravdepodobnosťou sa tak nevyhneme zvyšovaniu daní. „Hrozba je reálna, pretože uplynulé obdobie ukázalo, že politici sa boja zavádzať účinné úsporné opatrenia," podotkol ďalej Ďurana.

Väčšina vlád sa však tradične prikláňa k tým daniam, ktorým sa ľudia nemôžu vyhnúť. Lenže nebolo by od veci najskôr zlepšiť výber tých existujúcich. „Slovensko patrí medzi krajiny únie s najhorším výberom DPH hneď po Grécku," uzavrel  Goliaš.

Ivan Mikloš_tlačová konferencia_makroekonomika

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy