Skoro jasno
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Daň z nehnuteľnosti. Noví vlastníci musia podať daňové priznanie
Zdielať na

Daň z nehnuteľnosti. Noví vlastníci musia podať daňové priznanie

Január je mesiacom platenia miestnych daní. O tom, koľko zaplatíme za psa, sme už písali. Tentokrát sa venujeme dani, ktorá sa týka mnohých ľudí - dani z nehnuteľnosti. Čas na podanie tejto dane sa totiž kráti.

Daňové priznania musia najneskôr do konca tohto mesiaca podať fyzické aj právnické osoby, ktoré kúpili, darovaním, dedičstvom či iným spôsobom nadobudli byt alebo, nebytový priestor, stavbu alebo pozemok. "Spomínanú daň majú v správe mestá a obce, daňové priznania sa podávajú miestne príslušnému správcovi dane, teda na mestskom alebo miestnom úrade," uviedla hovorkyňa daňového riaditeľstva Gabriela Dianová.

Nadstavili ste alebo upravili? Aj vy podávate daňové priznanie

Daňové priznania podávajú aj tí, u ktorých došlo v roku 2011 k nejakým zmenám. Za tie sa považuje napríklad zmena výmery pozemku alebo prístavba. Daň si počítate sami a okrem uvedenia všetkých informácií, ktoré ovplyvňujú výmer dane musíte uviesť aj meno, titul, adresu trvalého bydliska a rodné číslo. Podnikatelia aj IČO a miestno podnikania. " Výšku dane z nehnuteľnosti na rok 2011, ktorú má daňovník zaplatiť sa dozvie na základe vydaného rozhodnutie, ktoré sa daňovníkovi doručí do vlastných rúk," dodala Dianová. 

Takto vypočítanú daň je potrebné uhradiť do 15 dní. Správcom dane sú jednotlivé mestá a obce. Tie si taktiež určujú ich výšku. Tento rok vo viacerých mestách daň vzrástla. "Majiteľ 3-izbového bytu tak zaplatí o 3 až 4 eurá viac. približne 29 € za rok. Pri priemernom rodinnom dome sa ročná daň zvýši v priemere o šesť eur," tvrdí hovorca mesta Bratislava Ľubomír Andrassy.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy