Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nezabudnite na daň za psa. Poplatky sa líšia
Zdielať na

Nezabudnite na daň za psa. Poplatky sa líšia

Január je mesiacom, kedy po prvýkrát platíme niektoré typy daní. Ide o tzv. miestne dane a jednou z nich je aj poplatok za psa. To často nebýva smiešna suma. Ak nezaplatíte daň do konca mesiaca, hrozí vám pokuta. Tá býva niekoľko násobne vyššia ako samotná daň.

Poplatok za psa musí zaplatiť každý, kto má doma štvornohého miláčika staršieho ako šesť mesiacov. V mnohých mestách na Slovensku tento rok poplatok vzrástol. "Sme zvýšili z 3,30 na 10 eur v dome a z 33 na 40 eur v byte," uviedol starosta mestskej časti Bratislava - Rača, Peter Pilinský.

V Žiline daň znížili

V Trenčíne sa zvýšila daň za psa, ktorý je chovaný v byte na 30 €. Za miláčika, ktorého chováte v dome zaplatíte 12 €. V Žiline naopak poplatok znižovali. "V byte na území celého mesta sme daň za psa znížili zo 49 na 40 €. Naopak sme zvýšili daň za psa chovaného v podnikateľskom objekte na 100 €," povedal hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Výška poplatku za psa sa rôzni. Niekde dokonca nerozlišujú ani to, či chováte psa v dome alebo byte. Zo zákona majú nárok na odpustenie dane iba psy chované na vedecké účely, v útulku alebo špeciálne cvičené psy na pomoc ľuďom s postihnutím.

Toto všetko musíte zaplatiť do konca januára

Do konca januára musíte zaplatiť tzv. miestne dane. Do tejto kategórie spadajú nasledujúce poplatky: daň z nehnuteľnosti, daň za psa, daň za užívanie verejného priestranstva, daň za ubytovanie, daň za predajné automaty, daň za nevýherné hracie prístroje, daň z motorového vozidla, daň za jadrové zariadenie, poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy