Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Švajčiari pomáhajú slovenským obciam, budujú kanalizáciu aj múzeá
Zdielať na

Švajčiari pomáhajú slovenským obciam, budujú kanalizáciu aj múzeá

SNINA / Ľudia zo severovýchodu Slovenska sa dočkali! Po dlhých 15-tich rokoch im konečne vybudujú kanalizáciu a pod Vihorlatom dokonca vznikne aj banské múzeum. Milióny eur, ktoré obciam chýbali, zaplatí Švajčiarska konfederácia.

Pomoc zo zahraničia

Vďaka spolupráci so Švajčiarmi sa na Slovensku realizuje 21 projektov. Z účtu Švajčiarskej konfederácie pritom iba na východ Slovenska príde najmenej 24 miliónov eur.

Napríklad v Dlhom nad Cirochou tieto peniaze pomôžu pri výstavbe obecnej kanalizácie.

Prvé kilometre kanalizácie obec vybudovala vďaka peniazom z vlastného rozpočtu a s príspevkami z Envirofondu a z fondu Phare. Dostavba bola ale v nedohľadne. Na druhú etapu kanalizácie sa už totiž peniaze nenašli.

"Švajčiari pomohli veľmi, lebo budeme môcť dokončiť to, čo je prioritou obce už 15 rokov," povedal starosta obce Dlhé nad Cirochou Jan Kniž.

Budovanie kanalizácie

"Jednou z priorít je obnova, budovanie a rozšírenie kanalizačných systémov, ktoré sú na východnom Slovensku," objasnil programový manažér Ralph Friend Länder.

Na obecnú kanalizáciu tak bude nakoniec napojených približne 600 domácností, a teda takmer celá obec. Iné zámery majú ale Švajčiari v obci pod Sninským kameňom.

Najstaršia budova v Zemlínskych Hámroch má asi 120 rokov a vďaka podpore od Švajčiarov v nej bude banské múzeum.

Podpora cestovného ruchu

"Chceli sme podporiť cestovný ruch, ako aj kultúrne dedičstvo vo Vihorlatských vrchoch a v sninskom regióne," vysvetlil myšlienku pomoci zástupca Švajčiarskej konfederácie Hugo Bruggmann.

Obnovia vysokú pec, banskú štôlňu, či úzkokoľajku na prepravu dreva. Hoci ešte projekty ukončené nie sú, už teraz v obci za posledný týždeň zaznamenali zvýšený pohyb turistov.

"Asi 3 až 5 tisíc ľudí, vrátane turistov poľských, českých," špecifikoval počet turistov starosta obce Zemplínske Hámre Jozef Gajdoš.

Múzeum plánujú dokončiť už na jeseň. Spolu s ním vzniknú aj nové pracovné miesta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy