Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Drahé a ešte drahšie. Ceny mlieka, mäsa a vajec poletia nahor
Zdielať na

Drahé a ešte drahšie. Ceny mlieka, mäsa a vajec poletia nahor

BRATISLAVA / To je len zlomok produktov, ktoré možno čaká zdražovanie. Dôvodom je sucho, málo vlahy a nedostatok zrážok. Ak v najbližších dňoch nezaprší, čakajú nás podľa poľnohospodárov ťažké časy.

Krutá zima vo svete

"Je potrebné sa pripraviť na to, že by mohlo dôjsť k určitému zdražovaniu," analyzuje hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec. Dôvodom je počasie ako u nás tak i v zahraničí. Výpadok produkcie môže potrápiť zahraničných pestovateľov, od ktorých sa odvíjajú ceny potravín na Slovensku.

"Dôležité bude to, aké vážne budú suchá v Brazílii a nakoľko bola poškodená úroda v USA, kde mali tento rok mimoriadne krutú zimu," vysvetľuje analytik Tomáš Plavec.

Menej úrody = nižší predaj

Ak je na trhu niečoho nedostatok, cena daného produktu stúpa. V bratislavskom družstve prijali úsporné opatrenia. Znížili stavy a šetria na všetkých miestach. Po minuloročnej miernej zime sú nútení investovať viac do hnojív, ktorými ničia škodcov, o ktorých sa nedokázala postarať príroda.

Financie by mali poputovať i na zavlažovacie systémy z dôvodu nedostatku zrážok. Hlavu v smúrku má predseda poľnohospodárskeho družstva Vajnory Marián Brúder. "Stálo by nás to naviac 33-tisíc eur oproti tomu, čo platíme teraz." Hovorca SPPK dodáva, že "ak bude sucho pokračovať a situácia sa vyostrí, by postihlo prakticky všetky plodiny."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy