Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vo Východnej zabudli na zemiaky. V kurze sú bylinky
Zdielať na

Vo Východnej zabudli na zemiaky. V kurze sú bylinky

Zamenili by ste tanier dobrých zemiakov za tabuľku liekov alebo krém na pleť? Ak máte hlad a rozum, asi ťažko. Avšak na družstve vo Východnej je to trošku inak. Dôvodom nie je novodobá posadnutosť liekmi, ani prvoplánový žart, či absurdný pokus o niečo celkom nové. Je to otázka prežitia. Tak ako to vlastne je?

Družstevníci sa museli  zrejme trochu preorientovať. V zmysle pestovania potravín. Keďže z výkupnej ceny zemiakov nemôžu vyžiť, začali pestovať bylinky. Tie by sa totiž mali použiť na výrobu kozmetických či farmaceutických výrobkov.

Ekológia sa nevyplatila

Pri súčasnej cene zemiakov museli pestovatelia začať rozmýšľať. Napriek tomu, že je ekologické myslenie moderné a malo by nás chrániť, tu paradoxne spôsobilo problémy. Keďže vo Východnej pestujú zemiaky výhradne ekologicky, úroda zemiakov nebola taká dobrá ako keby využili aj chemické postreky. 

Podľa agronómky Evy Kupčovej majú za sebou s pestovaním byliniek už prvé výsledky: „Echinacea sa dobre zapojila, trezalka najlepšie a oregano je slabšie.“

Stále sa učia

Poľnohospodári pestujú bylinky prvý raz . Preto musia skúšať a zvykať si na nové podmienky. Napríklad aká pôda ktorej rastline vyhovuje, alebo či trvalé prežijú kruté podtatranské mrazy. V každom prípade možno aj vďaka tejto novej forme pestovania ich družstvo v budúcnosti prežije.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

zemiaky

Tommy Jørgensen/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy