Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ovocinári bilancujú. Bude čo jesť a piť, akurát to nebude lacnejšie
Zdielať na

Ovocinári bilancujú. Bude čo jesť a piť, akurát to nebude lacnejšie

Poľnohospodári už od začiatku leta ohlasovali katastrofálnu úrodu, zlé výnosy a pochmúrnu budúcnosť. Tá budúcnosť sa už stala prítomnosťou a vôbec nevyzerá ružovo. Preto aspoň trochu poteší, že nie všetci mali úrodu pod psa. Ovocinári totiž teraz na konci leta už začali bilancovať - a vôbec to nevyzerá zle.

Tešia sa aj majitelia páleníc

"Rok bol mimoriadny na úrodu jabĺk, hrušiek a slivák. Počasie nám slúžilo, nebolo krupobitie a úroda sa udržala," tvrdí záhradkár Štefan Čobirka. Okrem ovocinárov sa rovnako tešia aj majitelia páleníc, ktorí sa na nedostatok práce nebudú môcť sťažovať. "Pestovatelia sa sústreďujú a pripravujú kvasiť na pálenie kvalitných destilátov," hovorí podpredseda združenia páleníc Pavel Lecham.

Nezmenila sa spotrebná daň

Nato, aby bol destilát skutočne dobrý, je potrebné zdravé a čisté ovocie. To sa potom naloží do sudov a nechá sa niekoľko týždňov kvasiť. "Toto je destilačný kotol, ktorý naplním pripraveným ovocným kvasom. Zatvorím, zatopím a začína destilácia, ktorá prebieha 4-5 hodín," opisuje záhradkár. Štedrá úroda napriek všetkému neovplyvní ceny destilátov, pretože spotrebná daň z liehu sa nezmenila. Mnohí možno pomýšľajú, že si nejaký ten liter vypália doma, lenže to je už trestný čin.

"Tak to bolo vždy aj za pána cisára. Nemohol páliť, kto nemal povolenie. Aj za prvej republiky, aj za socializmu bolo aj prechovávanie zariadenia na výrobu destilátov trestným činom," dodal Čobirka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy