Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prioritou vlády je zamestnanosť a zvyšovanie platov
Zdielať na

Prioritou vlády je zamestnanosť a zvyšovanie platov

BRATISLAVA / Kľúčovou témou aj úlohou slovenskej vlády na tento rok je zamestnanosť. Lepšie povedané zníženie nezamestnanosti, ktorá síce mierne klesla, ale stále patrí k jednej z najvyšších v Únii. Bez práce je až 13,5 percenta Slovákov.

Riešenie nezamestnanosti

Najväčšou výzvou hospodárskej politiky bude v tomto roku riešenie problémov zamestnanosti. Vyplýva to z Národného programu reforiem Ministerstva financií Slovenskej republiky. Ministerstvo konštatuje, že nezamestnanosť na Slovensku presahuje priemer okolitých krajín pre všetky veková skupiny. "Je nevyhnutné zabrániť strate zručností pracovnej sily udržaním zamestnanosti a zvyšovaním kvalifikácie občanov, ktorí majú problém nájsť si prácu," uvádza rezort financií v materiáli.

Vláda si v tomto roku stanovila za cieľ predovšetkým znížiť nezamestnanosť, motivovať účastníkov trhu práce, predovšetkým mladých ľudí, či zlepšiť služby zamestnanosti. Kabinet plánuje okrem iného zvážiť zavedenie súbehu dávky v hmotnej núdzi a mzdy, čím by sa mohla posilniť finančná motivácia zamestnať sa. "Deklaruje sa tiež prijatie systému záruk pre mladých ľudí do 25 rokov," konštatuje rezort financií.

Prilepšia si učitelia a úradníci

Ministerstvo financií chce aj naďalej bojovať proti daňovým podvodom, preto plánuje posilniť analytické kapacity finančnej správy. Ministerstvo doteraz prijalo 50 opatrení, ktoré sa zameriavali na zlepšenie výberu HDP. "Aj vďaka týmto opatreniam sa podarilo udržať deficit verejných financií pod 3 %," uviedlo ministerstvo financií.

V tomto roku bude v centre pozornosti aj jedna z najväčších reforiem, a to reforma štátnej správy ESO. Tá počíta so zlučovaním úradov a vytváraním klientských centier. Reforma by mala zvýšiť kvality služieb poskytovaných občanom a mala by zefektívniť fungovanie štátnej správy. Taktiež by mala ušetriť financie do štátnej kasy.

Rezort plánuje zvýšiť platy učiteľov a tiež zamestnancov úradov práce, sociálnych vecí a rodiny. Chce tiež zväčšovať kapacity materských škôl a pokračovať v budovaní cestnej infraštruktúry.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy