Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Príspevok na presťahovanie v roku 2013 zaujal 66 ľudí!
Zdielať na

Príspevok na presťahovanie v roku 2013 zaujal 66 ľudí!

BRATISLAVA / Boj s nezamestnanosťou je síce najväčšia úloha každého ministra práce, napriek tomu, ich sľuby sú väčšie ako skutky či činy. Nie jeden minister len preto, aby znížil vysoké čísla armády nezamestnaných. prijímal rôzne opatrenia. V konečnom dôsledku však nemajú až taký efekt. Napríklad príspevok na presťahovanie za prácou využilo v minulom roku len 66 nezamestnaných. Pôvodne mal osloviť 370 tisíc ľudí bez práce.

Vznik zákona

Príprava zákona začína nápadom, ktorý sa dá na papier. Len na jednom papieri pritom pracuje desiatka úradníkov. Nasledujú konzultácie s odborníkmi a pripomienkovanie.

Následne je na rade schvaľovací proces a zapracovanie do praxe. To znamená kolotoč školení a správy systému, v ktorom sa vezú stovky ľudí. Občanov toto všetko stojí peniaze a výsledok je prekvapivý. O tisíc tristo eur na presťahovanie požiadalo len 66 nezamestnaných. "Tie príspevky nemajú žiadny efektívny význam," konštatuje bývalý minister práce Jozef Mihál.

Zrušenie zákona

Bývalý minister by bol rád, keby sa príspevok zrušil. Pretože ani v minulosti oň nebol záujem a výsledok minulého roka to len potvrdzuje. Avšak jeho kolegovia, poslanci ho nepodporili. Súčasné vedenie ministerstva si naopak myslí, že príspevok význam má, aj keby armáda úradníkov mala pomôcť len jednému človeku. "Aj tak sa domnievame, že by to malo svoje opodstatnenie," uviedol hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Michal Stuška.

"Považujem tento zákon za veľmi slabý, nepodstatný v rámci boja proti nezamestnanosti, a preto by bolo lepšie ho zrušiť," myslí si analytik Matúš Reguli.

Úprava zákona

Ministerstvo práce chce momentálne upraviť tento paragraf tak, aby príspevok motivoval viac ľudí. "To je možné zmiernením podmienok. Tak, aby väčší počet ľudí mohol splniť formálne požiadavky," konštatoval hovorca.

Kým sa to však zmení, nastúpi opäť kolotoč úradníkov, školení a hlasovaní. Podľa odborníkov by sa však paralelne k tomuto kolotoču mal roztočiť ešte jeden. V ňom by malo byť viac ako tisíc tristo eur na sťahovanie. "Jeho nízke využívanie sa predovšetkým opiera o nedostatok nájomných bytov," upresnil hovorca Ústredia práce Slovenskej republiky Peter Zeman.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy