Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nezamestnanosť klesla o 5 000 ľudí, Richter sa raduje
Zdielať na

Nezamestnanosť klesla o 5 000 ľudí, Richter sa raduje

BRATISLAVA / Eurofondy dávajú ľuďom prácu. Miera nezamestnanosti totiž o niečo klesla aj teraz na jeseň, čo nebýva zvykom. Dosahuje úroveň 13,66 percenta a minister práce Ján Richter sa usmieva. Analytici však tvrdia, že aj peniaze z únie sa raz minú...

+ 5 000

Pokles nezamestnanosti je doslova minimálny. Reč čísel hovorí o stotinách percenta. Alebo inak, ide asi o 5 000 ľudí. Vláda sa aj napriek tomu teší. Obvykle totiž na jeseň nezamestnanosť stúpa. A to preto, že končia sezónne práce. "Dá sa hovoriť o trende. Od začiatku roka je jednoznačne pozitívny," povedal minister práce Ján Richter (SMER-SD).

Zvyšujúci sa počet voľných pracovných miest potvrdili aj odborníci. "Október bol veľmi silný mesiac," povedala Marcela Glevická z profesia.sk. Podľa ministra Richtera za to môže hlavne pomoc z eurofondov, ktoré preplácajú časť nákladov na zamestnávanie mladých do 29 rokov.

Hladová dolina Rimavská Sobota

Navyše sa začína predvianočná sezóna. Ak ovládate napríklad vysokozdvižný vozík a ste ochotný pracovať v sklade, voľné pracovné miesta by vás minúť nemali. "Postupne začína predvianočná sezóna. Firmy sa pripravujú na to, že bude najväčší dopyt po výrobkoch," dodala Glevická.

Najviac ľudí bez práce je podľa najaktuálnejších čísel stále v okrese Rimavská Sobota. A to takmer 32 percent. Naopak, najmenej nezamestnaných je v bratislavskom Starom meste - len niečo cez 5 percent.

Analytici však hovoria, že medziročne celkový počet zamestnancov klesol. Situáciu však zachránila Európska únia spomínanými dotáciami na zamestnávanie mladých. "Existuje reálne riziko zvyšovanie nezamestnanosti po vypršaní týchto dotácií," varuje Ján Dinga z inštitútu INESS.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy