Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Porovnanie vianočných odmien: Kto koľko dostane
Zdielať na

Porovnanie vianočných odmien: Kto koľko dostane

BRATISLAVA / Budú alebo nebudú vianočné odmeny? Túto otázku si momentálne kladie asi každý zamestnaný človek. My sme zisťovali, kto by mohol patriť k odmeneným šťastlivcom a koľko peňazí by to tento rok mohlo byť.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Odmena pre tretinu Slovákov

"Trinásty plat je nárokovateľná zložka mzdy. Zamestnávatelia sa neradi zaväzujú niečo také vyplácať. U odmeny je to na dobrovoľnosti zamestnávateľa. Ak firma je zisková, ak na to má, tak odmenu vyplatí," informuje produktový manažér Platy.sk Miroslav Dravecký.

A tento rok to so ziskovosťou firiem nebolo bohviečo. Necelá tretina pracujúcich Slovákov sa však odmien predsa len dožije. "Sú to tie odvetvia, ktorým sa ako tak darilo. Informačné technológie, finančné služby, bankovníctvo a priemysel ako taký," dodáva Dravecký.

Vianočný večierok

Priemerná výška vianočnej odmeny je v tomto roku 800 eur. Je to o pár eur menej ako vlani. Čím dlhšiu prax máte za sebou, tým vyššia by mala byť aj vaša odmena.

Párty musí byť, aj keď nie je na odmeny. Každý druhý zamestnanec bude pozvaný na vianočný večierok. Paradoxne, polovica z pozvaných zamestnancov však na večierok neplánuje prísť.

S dlhým nosom neodídete

"Zamestnanci hovoria, že radšej by tú sumu, ktorú firma investuje do nefinančných benefitov, videli na svojej výplatnej páske," tvrdí hovorkyňa pracovného portálu Marcela Glevická.

Ak už nedostanete ani 13. plat, ani odmenu a ani sa nebudete zabávať na párty... s dlhým nosom by ste predsa len obísť nemali. "Ešte stále dostávajú zamestnanci buď adventné kalendáre, alebo nejaké špeciálne sladkosti," dodáva Glevická.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy