Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sme poctiví, vyhlásili šmejdi a predali poškodený tovar
Zdielať na

Sme poctiví, vyhlásili šmejdi a predali poškodený tovar

SNINA / My robíme poctivú robotu! Takto opísal predvádzaciu akciu v Snine jeden z predajcov. A to krátko potom, ako dôchodcom predal tovar niekoľkonásobne drahšie a navyše poškodený.

Šmejd, čo nemá rád kameru

Dôverčiví manželia zo Sniny zistili, že išlo o veľmi nevýhodnú kúpu. Ale až po príchode domov. Keď chceli nakúpené veci vrátiť, nepochodili. "Z čoho to teraz budeme splácať," pýta sa jeden z podvedených penzistov.

V dobrej viere, že predajcovia poškodený tovar vymenia, sa vrátili na predvádzaciu akciu. Predajcu slušne upozornili, že kúpili nepodarok. Dôchodkyňa navyše zistila, že tovar, ktorý si kúpila, stojí v skutočnosti oveľa menej. "Čo mám s tou panvicou robiť, keď má poškodený vrch," rozhorčovala sa.

Predajca tovar odmietol vymeniť a dôchodkyňu ignoroval. A tak si manželia tovar nechali a tvrdia, že na podobnú akciu už nikdy nepôjdu. Šmejdi nedávno predávali aj v Nitre, akciu ale pomerne nešťastne prerušili policajti. No a ukázali sa aj v iných slovenských mestách.

Desiatky pochybných firiem

Len za máj a jún dostala slovenská obchodná inšpekcia až 334 podnetov od oklamaných ľudí. "Ja vám vždy ukážem nejaký ten výrobok a ten človek, ktorého vytiahnem, si to potom v rámci reklamy zoberie zadarmo," aj takéto frázy používajú predajcovia na predvádzacích akciách.

"Dostali sme kufríky, v ktorých boli výhry, sme boli štyria. Každého oni upozornili, že nemá povedať, že je výherca," opísala udalosti oklamaná žena. Predvádzacie akcie, hlavní zákazníci dôchodcovia. A čím starší, tým lepšie.

Na Slovensku aktuálne pôsobí okolo 35 firiem, ktoré hromadné predvádzacie akcie organizujú. Rozhodne nemožno všetky hádzať do jedného vreca, ale pre "šmejdov" rozhodne platí, že tak ako si hyeny v prírode vyberajú tú najslabšiu korisť, neseriózni predavači idú len po starších ľuďoch, ktorí sa nevedia dostatočne brániť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

isifa/MAFRA/František Vlček

Súvisiace články

Najčítanejšie správy