Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šmejdi bla, bla, bla ... a čo ďalej???
Zdielať na

Šmejdi bla, bla, bla ... a čo ďalej???

BRATISLAVA / Denne o tom informujú všetky médiá, rieši sa to na najvyšších miestach, po celom Česku a Slovensku sa vysiela investigatívny dokument. Šmejdi sa však ani zďaleka nestiahli...

Úradníci sa snažia dôchodcov informovať

Šmejdami sa zaoberá parlament, špeciálny tím ministerstva vnútra aj ministerstva spravodlivosti. Krok po kroku riešia 35 000 exekúcií uvalených na dôchodcov. Úradníci chodia od mesta k mestu a prednášajú o šmejdoch.

"Veľmi jednoduchým a  výstižným spôsobom informujeme priamo na stretnutiach so seniormi," hovorí Jozef Halcin z ministerstva vnútra.

Napriek osvete nevídaných rozmerov sme boli v stredu v Nitre svedkami prezentácie, na ktorú prišlo toľko dôchodcov, že sa nezmestili. Po odmietnutí vstupu sa dokonca nahnevali. "Dostali sme pozvánku na akciu a potom nás vyhodili z miestnosti," hovorí jedna z rozhorčených dôchodkýň.

"Do augusta zaevidovala Slovenská obchodná inšpekcia 350 podnetov na 25 spoločností," informovala Danuša Krkošová zo Slovenskej obchodnej inšpekcie. Odkedy začala mediálna kampaň sa to zlepšilo. Za posledné týždne neprišiel ani jeden podnet. Napriek tomu sa šmejdi nevzdávajú.

Stále častejšie sa medzi nami objavujú hlasy o tom, že dôchodcovia, ktorí po tom všetkom, čo bolo medializované, dajú peniaze našetrené na pohreb na obyčajnú panvicu, si to zaslúžia a dobre im tak.

Pomoc by mala prísť už v utorok

"Tento postup by nemal byť, že budeme trestať dôchodcov," dodáva Jozef Halcin. Dodáva, že mimoriadne sofistikovaným psychologickým manipuláciám často podľahnú aj silné povahy. Pomoc by mala prísť už tento utorok. 

"Novela zákona o ochrane spotrebiteľa by mala ísť do druhého čítania v parlamente budúci týždeň, pričom predpokladám, že bude schválená a účinná bude v predvianočnom období," hovorí poslanec NR SR za Smer-SD Otto Brixi.

Možno už zajtra je u vás v meste či obci naplánovaná takáto prezentácia a vy ani neviete, že vaši starí rodičia sa na ňu chystajú. Stačí pritom tak málo. Zdvihnúť telefón a svojich blízkych varovať.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy