Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Poistných prípadov pribúda. Hrozí vám 15 rokov za mrežami
Zdielať na

Poistných prípadov pribúda. Hrozí vám 15 rokov za mrežami

BRATISLAVA / Falošné potvrdenky o nákupe, recepty od lekára, či posudok majiteľa hotela. S podobnými dokladmi sa tisícky Slovákov každoročne po návrate z dovolenky v zahraničí snažia od poisťovne vymáhať stovky EUR. V niektorých prípadoch im to vyjde...

Ak však poisťovňa odhalí podvod, môžu na dovolenku spomínať za mrežami. Životná úroveň na Slovensku v posledných rokoch stagnuje a spôsobov, ako si ju zlepšiť nie je veľa. Jedným z nich je napríklad cestovné poistenie.

Podnikavci chcú zarobiť na dovolenke

Niektorí podnikavci chcú zarobiť aj na dovolenke. Pravda, spôsob, akým sa snažia prilepšiť si, nie je s kostolným poriadkom. "Pri liečebných nákladoch ide o upravenie výšky. Napríklad, koľko museli zaplatiť za ošetrenie alebo za lieky, ale takisto aj pri batožine," uviedla hovorkyňa poisťovne Lucia Muthová.

"Keď sa stratí alebo ukradne batožina, v tých hláseniach sa vyskytujú šaty od všetkých módnych návrhárov," hovorí Milan Neštický, riaditeľ CK.

Mnohí si zrejme povedia, keď už škoda, tak potom poriadna, veď prinajhoršom to nevyjde. "Poisťovňa prešetruje tisícky prípadov, kde je podozrenie z poisťovacieho podvodu," dodáva Muthová.

Poisťovňa má svojich detektívov

Iba nepatrné percento z objasnených podvodov však skončí na polícii. "Asi 10 percent klientov máme ročne, ktorí sa takto snažia zaviesť najprv nás a potom prípadne poisťovňu," hovorí Neštický. "Poisťovňa má svojich interných vyšetrovateľov, ktorí sa týmito prípadmi zaoberajú a pokiaľ je potrebné, tak spolupracujú s políciou," tvrdí hovorkyňa poisťovne.

"Od začiatku roka sme riešili 30 prípadov poisťovacích podvodov. Za celý minulý rok ich evidujeme 38," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

10 až 15 rokov za mrežami

Mnohých sa snaží od takéhoto konania odhovoriť už cestovná kancelária. Nie vždy sa jej to však podarí. "Keď veľmi nástoja na tom, pošleme tie papiere, ale s podozrením, že to nie je hodnoverné," hovorí riaditeľ cestovnej kancelárie.

Nie každý pokus o podvod dovolenkárom vyjde. Málokto si však uvedomuje, že za takýto skutok si môže ísť posedieť do väzenia. "Za poisťovací podvod hrozí páchateľovi 1 - 5 rokov za mrežami a v závažných prípadoch aj 10-15 rokov," uviedol Slivka. Otázne však je, či niekoľko stoviek eur za to skutočne stojí...

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy