Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Tankovať sa oplatí najviac v Poľsku a na Ukrajine!
Zdielať na

Tankovať sa oplatí najviac v Poľsku a na Ukrajine!

BRATISLAVA / Slovensko má stále najdrahší benzín v porovnaní s okolitými štátmi. Mnohí ľudia z pohraničných oblastí preto dlhodobo situáciu riešia aj tak, že si idú natankovať plnú nádrž do blízkej cudziny. Z krajín bez hraničných kontrol sa to najviac oplatí do Poľska.

Prečo je benzín v Poľsku taký lacný?

Kým u nás je priemerná cena za liter benzínu 1,48 €, všetci susedia z Európskej únie ho majú lacnejší a Poliaci platia dokonca iba 1,27 €.

Nízke ceny v Poľsku majú dve príčiny. "Majú tam nižšie dane pre pohonné látky a takisto majú výrazne nižšie ceny pohonných látok bez daní. Patria medzi najlacnejšie v rámci celej Európy," hovorí analytik cien pohonných hmôt Tomáš Novotný.

Analytik Novotný prerátal, koľko kilometrov do vnútrozemia susedných krajín sa Slovákovi oplatí ísť natankovať si plnú nádrž benzínu, ak má jeho auto spotrebu 8 litrov na sto kilometrov.

Samozrejme, že čím bližšie je zahraničná čerpacia stanica, tým lepšie. Smerom na sever je to výnosné až desiatky kilometrov. "Oplatí sa motoristovi zájsť do Poľska v prípade benzínov nejakých 45 - 50 kilometrov, v závislosti od čerpacej stanice," hovorí.

Ešte lacnejšie palivá sú dlhodobo na Ukrajine, ktorá však nie je v Európskej únii, a tak sú tam stále kontroly na hraniciach. Od začiatku tohto roka však aj na východe platia obmedzenia. Lacný benzín si možno doviezť už iba raz za týždeň. Kto tankuje častejšie, mal by platiť aj clo a spotrebnú daň.

Najlacnejšiu naftu tankujú v Luxembursku

"Nejde tu o žiadnu šikanu zo strany colníkov. Oslobodenie od platby cla a daní má platiť pre každého cestujúceho, ktorý si príležitostne natankuje," hovorí Klára Baloghová y Colného úradu v Michalovciach.

Slovenských motoristov zrejme rozčúli aj fakt, že aktuálne najlacnejšiu naftu tankujú v Luxembursku. V tom, Luxembursku, ktoré patrí medzi najbohatšie krajiny na svete a kde sú príjmy ľudí výrazne vyššie ako u nás.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy